Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Biden vyzval Rusko na prepustenie zadržaného amerického novinára

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Prezident USA Joe Biden v piatok vyzval Rusko na prepustenie novinára amerického denníka The Wall Street Journal (WSJ). Súd ho poslal vo štvrtok do väzby pre podozrenie zo špionáže. Informuje agentúra AFP.

Reportér Evan Gershkovich pracuje pre moskovskú pobočku WSJ a ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) ho zadržala v Jekaterinburgu. Údajne sa tam snažil získať utajované informácie o podniku vojensko-priemyselného komplexu.

 

Americký denník vo štvrtok "dôrazne poprel" obvinenia FSB a požiadal o okamžité prepustenie svojho reportéra, ktorého považuje za "dôveryhodného a lojálneho". WSJ zároveň vyjadril "hlboké znepokojenie" v súvislosti s bezpečnosťou Gershkovicha. Ak bude usvedčený z trestného činu špionáže, hrozí mu až 20 ročné väzenie.

WSJ vyzval na vyhostenie ruského veľvyslanca a ruských novinárov z USA

Americký denník The Wall Street Journal (WSJ) vyzval na vyhostenie ruského veľvyslanca zo Spojených štátov. Ide o reakciu na zadržanie jeho reportéra v Rusku pre obvinenia zo špionáže, informuje  AFP. "Prinajmenšom by sa malo očakávať vyhostenie ruského veľvyslanca v USA ako aj ruských novinárov, ktorí tu pracujú," uviedol denník v komentári zverejnenom vo štvrtok.

"Načasovania zadržania vyzerá ako plánovaná provokácia s cieľom zahanbiť Spojené štáty a zastrašiť zahraničných novinárov, ktorí stále pôsobia v Rusku," uvádza WSJ. Reportéra WSJ Evana Gershkovicha zadržali v ruskom Jekaterinburgu a vo väzbe v Moskve zostane až do súdneho procesu 29. mája.

Gershkovich je podľa AFP považovaný za prvého zahraničného novinára zadržaného za špionáž v postsovietskom Rusku. Predpokladá sa, že jeho zadržanie ešte viac zvýši napätia medzi Ruskom a Západom v súvislosti s inváziou na Ukrajinu.
     

Viac o téme: NovinárJoe BidenEvan Gershkovich
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu