Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Biden navštívi budúci týždeň Írsko a Spojené kráľovstvo

Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden navštívi budúci týždeň Spojené kráľovstvo a Írsko. Jeho návšteva sa uskutoční v čase 25. výročia podpísania Veľkopiatkovej dohody, oznámil v stredu Biely dom. Informuje o tom správa z agentúry AP.

Biden najskôr navštívi Belfast v Severnom Írsku, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva. V Belfaste bude 11. a 12. apríla, aby si pripomenul obrovský pokrok, ktorý sa podarilo dosiahnuť od podpísania Veľkopiatkovej dohody pred štvrťstoročím. Šéf Bieleho domu okrem toho poukáže na pripravenosť Spojených štátov podporiť ekonomický potenciál Severného Írska.

Archívne video: Zuzana Čaputová po prílete z Poľska, kde sa stretla s Joeom Bidenom

Zuzana Čaputová po prílete z Poľska, kde sa stretla s Joeom Bidenom (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Následne Biden odcestuje do Írskej republiky, kde bude od 12. do 14. apríla. Veľkopiatková dohoda z roku 1998 pomohla ukončiť tri desaťročia trvajúce násilie, ktoré súviselo s tým, či sa má Severné Írsko pripojiť k Írsku alebo zostať súčasťou Spojeného kráľovstva.

Dohoda bola po odchode Británie z Európskej únie vystavená značnému tlaku. Nedávno sa však podarilo uzatvoriť tzv. Windsorský rámec, ktorý má v pobrexitovom usporiadaní uľahčiť tok tovaru medzi Severným Írskom a Britániou.

Joe Biden
Zobraziť galériu (2)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alex Brandon)

Biden nedávno privítal podpis tohto rámca ako dôležitý krok pri udržiavaní mieru. Posledným americkým prezidentom, ktorý Írsko navštívil, bol v roku 2013 Barack Obama. Biden sa otvorene hlási k svojím írskym koreňom a často cituje írskych básnikov. Nedávno v Bielom dome tiež hostil írskeho premiéra Lea Varadkara na tradičnom stretnutí na Deň svätého Patrika.

Viac o téme: Návšteva ÍrskoSpojené kráľovstvoJoe BidenVeľkopiatková dohoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu