Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Spojené štáty odsúdili zadržanie amerického novinára denníka The Wall Street Journal v Rusku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA / AP)

WASHINGTON - Biely dom dnes odsúdil zadržanie amerického novinára Evana Gershkovicha v Rusku a vyzval Američanov, ktorí v krajine zdržiavajú, aby okamžite odišli. Administratíva prezidenta Joea Bidena je v kontakte s rodinou zatknutého žurnalistu, s jeho zamestnávateľom a tiež s ruskými úradmi, oznámila hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierrová vo vyhlásení. Americký minister zahraničia Antony Blinken podľa agentúry Reuters uviedol, že USA sú hlboko znepokojené zadržaním novinára.

Súd v Moskve dnes poslal do väzby novinára denníka The Wall Street Journal (WSJ) Gershkoviche, ktorého zadržanie pre podozrenie zo špionáže pred tým oznámila ruská tajná služba FSB. Novinár vinu pred súdom odmietol, informovala ruská agentúra TASS.

"Ministerstvo zahraničia je v tejto záležitosti v priamom kontakte s ruskou vládou," uviedla hovorkyňa Bieleho domu s poznámkou, že americké úrady sa snažia zabezpečiť konzulárny prístup ku Gershkovichovi. Právnik obvineného Daniil Berman už skôr uviedol, že ani nebol vpustený do súdnej siene.

USA sú hlboko znepokojené

Hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová medzitým agentúre Reuters povedala, že Rusko Spojeným štátom konzulárny prístup k reportérovi "vo vhodnom čase" umožní. "Americká strana požiadala diplomatickou cestou o konzulárny prístup k americkému občanovi Evanovi Gershkovichovi, ktorý bol zadržaný v Jekaterinburgu na základe obvinenia zo špionáže. Konzulárny prístup k nemu bude vo vhodnom čase umožnený," povedala agentúre Reuters.

Americký minister zahraničia Antony Blinken podľa Reuters uviedol, že USA sú hlboko znepokojené zadržaním novinára a odsúdil kroky Moskvy voči médiám. "Chcem dôrazne zopakovať, že Američania by mali dbať varovanie americkej vlády, aby do Ruska necestovali. Americkí občania, ktorí pobývajú alebo cestujú po Rusku, by mali okamžite odísť, ako stále odporúča ministerstvo zahraničných vecí," dodala Jean-pierrová.

Zhromažďovať mal informácie o vojensko-priemyselnom odvetví v Rusku

Ruská tajná služba predtým uviedla, že Američana zadržala v Jekaterinburgu na Urale pri "pokuse získať tajné informácie", a začala proti nemu trestné stíhanie. Podľa FSB zhromažďoval pre americkú stranu informácie o vojensko-priemyselnom odvetví v Rusku, ktoré predstavovali štátne tajomstvo. Hrozí mu až 20 rokov odňatia slobody, uviedli ruské agentúry.

Dĺžku väzby dnes súd stanovil do 29. mája s tým, že novinár bude umiestnený do moskovskej väzobnej väznice Lefortovo. Proces bude vedený v stupni utajenia "prísne tajné", uviedol súd po pojednávaní za zatvorenými dverami. Podľa TASS reportér denníka WSJ vinu pred súdom poprel. Samotný list vydal predtým vyhlásenie, v ktorom "dôrazne odmietol" obvinenia zo strany FSB a žiadal o Gershkovichovo okamžité prepustenie.

EÚ odsúdila zadržanie amerického USA a nerešpektovanie slobody tlače v Rusku

Európska únia vo štvrtok odsúdila zadržanie amerického novinára v Rusku a systematické nerešpektovanie slobody tlače v tejto krajine.Informovala agentúra AFP. "EÚ odsudzuje zadržanie novinára a amerického občana Evana Gershkovicha v Rusku," napísal na Twitteri šéf diplomacie EÚ Josep Borrell. Novinárom podľa jeho slov musí byť umožnené, aby svoje povolanie mohli vykonávať slobodne a zaslúžia si ochranu. "Ruské úrady znova potvrdili, že systematicky nerešpektujú slobodu médií," napísal.

Gershkovich pracuje pre moskovskú pobočku WSJ a ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) ho zadržala v Jekaterinburgu. Údajne sa tam snažil získať utajované informácie o podniku vojensko-priemyselného komplexu. Americký denník vo štvrtok "dôrazne poprel" obvinenia FSB a požiadal o okamžité prepustenie svojho reportéra, ktorého považuje za "dôveryhodného a lojálneho". WSJ zároveň vyjadril v súvislosti s bezpečnosťou Gershkovicha "hlboké znepokojenie". Ak bude usvedčený z trestného činu špionáže, hrozí mu až 20 ročné väzenie.

Viac o téme: RuskoUSAWall Street JournalAmerický novinár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu