Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Biden poukázal na príležitosť posilniť ekonomickú spoluprácu s Argentínou

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

WASGINGTON - Americký prezident Joe Biden v stredu poukázal na "obrovskú príležitosť" posilniť ekonomickú integráciu medzi Spojenými štátmi a Argentínou, keď v Bielom dome hostil prezidenta tejto juhoamerickej krajiny Alberta Fernándeza.

"Toto stretnutie je príležitosťou na znovu potvrdenie toho, že nič nie je mimo nášho dosahu, ak spolupracujeme," uviedol Biden sediac vedľa svojho argentínskeho kolegu v Oválnej pracovni. Podľa šéfa Bieleho domu sa po vyše 200 rokoch diplomatických vzťahov začína ďalšie storočie partnerstva medzi Spojenými štátmi a Argentínou. Biden pritom poukázal predovšetkým na možnosť posilnenia ekonomickej integrácie. Americký prezident okrem toho pripomenul, že sa mal s Fernándezom stretnúť už vlani v lete, no stretnutie musel pre nákazu koronavírusom odložiť. 

Argentína v súčasnosti zažíva najhoršie sucho vo svojich dejinách

Argentínsky líder zase Bidenovi poďakoval za to, že USA podporujú vzťahy medzi Buenos Aires a medzinárodnými ekonomickými organizáciami. AFP v tejto súvislosti pripomína, že Medzinárodný menový fond (IMF) len prednedávnom oznámil novú dohodu s Argentínou, ktorá umožní vyplatenie 5,3 miliardy dolárov. Fernández tiež poukázal na ochotu jeho krajiny spolupracovať so Spojenými štátmi v boji proti klimatickým zmenám. Argentína totiž podľa neho v súčasnosti zažíva najhoršie sucho vo svojich dejinách.

Viac o téme: EkonomikaSpoluprácaUSAArgentínaJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu