Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

EÚ uvalila na Irán ďalší balík sankcií: Ide o reakciu na porušovanie ľudských práv

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Európska únia v pondelok v reakcii na porušovanie ľudských práv uvalila na Irán nový, v poradí už šiesty balík sankcií, pričom na sankčný zoznam pridala osem osôb a jeden subjekt.

"Rada ukladá sankcie najmä predstaviteľom súdnictva zodpovedným za vynášanie rozsudkov smrti v nespravodlivých procesoch a za mučenie odsúdených," uviedla EÚ vo vyhlásení, z ktorého s odvolaním sa na agentúru Reuters cituje TASR. Podľa vyhlásenia EÚ jej 27 členských štátov vyzvalo iránske orgány, aby "ukončili násilné potláčanie pokojných demonštrácií, prestali používať svojvoľné zadržiavanie na umlčanie kritických hlasov a prepustili všetkých nespravodlivo zadržaných".

Ukončenie vykonávania rozsudkov smrti

Štáty EÚ tiež Irán vyzývajú, aby "ukončil prax vydávania a vykonávania rozsudkov smrti nad protestujúcimi, zrušil vynesené rozsudky smrti a zabezpečil riadny proces pre všetkých zadržaných". EÚ súčasne apelovala na Teherán, aby "zastavil otrasnú prax zadržiavania zahraničných civilistov s cieľom získať takto politický prospech".

V pondelok uvalené sankcie EÚ sa okrem iných týkajú aj Najvyššej rady kultúrnej revolúcie a imáma z mesta Mašhad. Celkovo sa sankcie EÚ v súčasnosti v Iráne vzťahujú na 204 fyzických a 34 právnických subjektov. Podľa vyjadrenia nemeckej ministerky zahraničných vecí Annaleny Baerbockovej chce EÚ novým balíkom sankcií dať "jasne najavo, že nikto nie je nad zákonom".

Sankcie na vysokých predstaviteľov

Reuters dodal, že Británia uvalila sankcie na vysokých predstaviteľov iránskych revolučných gárd (IRGC) vrátane tých, ktorí sú podľa nej zodpovední za riadenie finančných investícií IRGC. Agentúra AFP doplnila, že Európa prijala toto rozhodnutie v čase, keď osobitný spravodajca OSN pre stav ľudských práv v Iráne Javaid Rehman v pondelok na zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva uviedol, že konanie Iránu počas šiestich mesiacov od vypuknutia protivládnych protestov by mohlo spĺňať definíciu zločinov proti ľudskosti.

Spomínané demonštrácie vypukli na jeseň minulého roku po smrti 22-ročnej Mahsy Amíníovej, ktorú polícia obvinila z porušenia kódexu ženského obliekania.

Iránski exulanti vyjadrujúci podporu povstaniu proti teheránskej vláde

Rozhodnutie o ďalšom balíku sankcií EÚ bolo prijaté na zasadnutí ministrov zahraničných vecí a obrany v Bruseli, pričom sa pred dejiskom tejto schôdzky zišli tisíce iránskych exulantov, aby vyjadrili podporu povstaniu proti teheránskej vláde.

Ilustračné foto.
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

Demonštranti tiež žiadali, aby IRGC boli zaradené na čiernu listinu, medzi teroristické skupiny. Európski predstavitelia však argumentujú, že preukázať právny základ pre takéto všeobecné zaradenie celej skupiny na zoznam je zložité - na rozdiel od ich jednotlivých jednotiek alebo veliteľov zapojených do konkrétnych útokov proti iránskym občanom.

Viac o téme: SankcieIránEurópska úniaPorušovanie ľudských práv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu