Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

EÚ schválila plán o munícii pre Ukrajinu v hodnote dvoch miliárd eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - Ministri zahraničných vecí 27 členských štátov EÚ v pondelok schválili vyčlenenie dvoch miliárd eur na nákup a dodávku delostreleckej munície na Ukrajinu. Podľa agentúry AFP o tom informovali viaceré diplomatické zdroje EÚ.

Podľa nich šéfovia diplomacií EÚ schválili trojfázový akčný plán, na ktorého základe bude ukrajinským jednotkám počas nasledujúcich 12 mesiacov dodaných najmenej milión nábojov kalibru 155 mm a budú doplnené aj strategické zásoby členských štátov, z ktorých niektoré sú takmer vyčerpané. Kyjev žiada o väčšiu palebnú silu na odrazenie pokračujúcej ruskej ofenzívy, dodala AFP.

Dohoda bola vítaná

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, ktorý sa v pondelok zúčastnil na zasadnutí Rady ministrov zahraničných vecí EÚ v Bruseli prostredníctvom videokonferencie, dohodu privítal.

"Viac delostreleckej munície pre Ukrajinu čo najskôr. To bol hlavný cieľ dnešného zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci," oznámil Kuleba na Twitteri. Podľa neho "rýchle prijatie" tejto dohody posilní "schopnosti Ukrajiny na bojisku".

Viac o téme: MunícieUkrajinaMinistri zahraničných vecíMiliardy eur
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu