Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rusko obviňuje USA a EÚ z podkopávania bezpečnosti na južnom Kaukaze

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA/Russian Foreign Ministry Press Service via AP)

MOSKVA - Rusko v pondelok obvinilo Spojené štáty a Európsku úniu z podkopávania regionálnej bezpečnosti na južnom Kaukaze. Informuje o tom správa agentúry AFP, podľa ktorej ruské obvinenie prichádza v období, keď sa Západ intenzívnejšie zapája do mierového procesu medzi Arménskom a Azerbajdžanom.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na spoločnej tlačovej konferencii so svojím arménskym rezortným partnerom Araratom Mirzojanom obvinil Brusel a Washington zo "zavádzania supervízie nad mierovými rozhovormi medzi Jerevanom a Baku".

Západ ďalej obvinil z "neskrývaných pokusov... podkopať bezpečnostné usporiadanie regiónu""Vidíme, aké ciele Západ sleduje na južnom Kaukaze," poznamenal Lavrov s tým, že ide o "odtrhnutie Ruska" od kaukazského regiónu. Moskva podľa AFP vzhľadom na prebiehajúcu ofenzívu na Ukrajine a konfrontácie so Západom viditeľne stráca svoj vplyv v regióne južného Kaukazu, ktorý tradične považuje za sféru svojho vplyvu.

Pašinjan sa sťažoval Putinovi

Arménsky premiér Nikol Pašinjan a azerbajdžanský prezident Ilham Alijev absolvovali niekoľko kôl mierových rokovaní, ktorých sprostredkovateľom boli EÚ a USA. EÚ vyslala 20. februára na nestabilnú hranicu Arménska s Azerbajdžanom rozšírenú monitorovaciu misiu.

Pašinjan pred niekoľkými dňami povedal, že sa šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi sťažoval na "problémy" s ruskými mierotvorcami v Náhornom Karabachu a varoval pred eskaláciou v regióne.

Blokáda vraj viedla k humanitárnej kríze

Jerevan, ktorý sa spolieha na Rusko ako na garanta svojej bezpečnosti, je čoraz viac frustrovanejší z toho, že Kremľu sa nedarí zabrániť niekoľkomesačnej blokáde tzv. Lačinského koridoru zo strany Baku. Ide o jedinú cestu, ktorá spája Arménsko s Náhorným Karabachom. Jerevan tvrdí, že táto blokáda viedla k humanitárnej kríze a jej cieľom je vyhnať Arménov z Karabachu. Baku to popiera.

Viac o téme: RuskoUSAKaukazPodkopávanie bezpečnosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu