Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Popravy v Iráne vyvolali celosvetové odsúdenie: EÚ zvažuje sankcie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

TEHERÁN - Irán odsúdil na smrť troch ľudí obvinených zo zabitia troch členov bezpečnostných síl počas protestov vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej, oznámilo v pondelok iránske súdnictvo. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Občianske nepokoje v Iráne vyvolala smrť 22-ročnej Iránky kurdského pôvodu Amíníovej 16. septembra vo väzbe. Tri dni predtým ju zatkla mravnostná polícia za údajné porušenie prísnych pravidiel obliekania pre ženy.

Celkový počet ľudí odsúdených na smrť stúpol na 17

Najnovšie rozsudky, proti ktorým sa odsúdení môžu ešte odvolať, znamenajú, že celkový počet ľudí odsúdených na smrť v súvislosti s vyše trojmesačnými protivládnymi protestami stúpol na 17.Štyria z týchto odsúdených už boli popravení a dvaja ďalší sa nachádzajú v cele smrti, pričom ich rozsudky potvrdil najvyšší súd krajiny.

Sáleh Mírhášemí, Madžíd Kázemí a Saíd Jaghúbí boli odsúdení na smrť za zločin nazývaný "muháraba", teda vedenie "vojny proti Bohu", spresnil v pondelok spravodajský portál iránskeho súdnictva Mizan Online. Dvoch ďalších odsúdili na tresty odňatia slobody v prípade smrti troch členov bezpečnostných síl v centrálnej provincii Isfahán 16. novembra. Proti všetkým trestom je možné odvolať sa na najvyššom súde, uviedol portál Mizan.

Popravy vyvolali nové západné sankcie proti Teheránu

Irán v sobotu popravil Mohammada Mahdího Karámího a Sejida Mohammada Hosejního za zabitie člena polovojenskej organizácie v novembri v meste Karadž, západne od Teheránu. Dvoch ďalších, Mohsena Šekarího a Madžídrezu Rahnavarda, popravili v decembri za útoky na bezpečnostné sily. Rahnavarda verejne obesili na stavebnom žeriave ako odstrašujúci príklad pre ostatných. Popravy vyvolali celosvetové odsúdenie a nové západné sankcie proti Teheránu.

Holandsko si kvôli popravám predvolalo iránskeho veľvyslanca

Minister zahraničných vecí Holandska Wopke Hoekstra v pondelok potvrdil, že si nechal predvolať iránskeho veľvyslanca v Haagu, aby mu vyjadril znepokojenie v súvislosti s poslednými popravami demonštrantov v Teheráne. Popravy odsúdil aj diplomatický zbor EÚ.

Šéf holandskej diplomacie na svojom účte na Twitteri uviedol, že je "šokovaný strašnými popravami" mladých mužov vo veku 20 a 22 rokov, ktorí boli odsúdení za smrť vojaka počas protivládnych protestov. Stovky Iráncov a ich sympatizantov zorganizovali v sobotu demonštrácie po celej Európe kvôli štyrom rozsudkom smrti v Iráne.      

Spravodajský server DutchNews.nl pripomenul, že Hoekstra  di predvolal iránskeho veľvyslanca kvôli popravám demonštrantov už druhýkrát za posledný mesiac. "Konanie iránskeho režimu si vyžaduje ešte silnejšiu reakciu zo strany EÚ," odkázal Hoekstra a naznačil, že európski diplomati budú diskutovať o štvrtom balíku sankcií proti Teheránu 23. januára v Bruseli..

EÚ zvažuje sankcie

Európska služba pre vonkajšiu činnosť (ESVČ), ktorej šéfuje Josep Borrell, v oficiálnom vyhlásení uviedla, že  EÚ je "zdesená" popravou Mohamada Mehdího Karamího a Sajída Mohamada Hosejního, ktorí boli zatknutí a odsúdení na smrť. Podľa ESVČ ide o ďalší znak násilného potláčania civilných demonštrácií iránskymi úradmi.

EÚ vyzvala iránske orgány, aby okamžite ukončili odsúdeniahodnú prax rozsudkov smrti proti demonštrantom a aby bezodkladne zrušili nedávno vynesené tresty. "EÚ vyzýva Irán, aby prísne dodržiaval svoje záväzky zakotvené v Medzinárodnom pakte o občianskych a politických právach, ktorého je zmluvnou stranou. Základné práva vrátane práva na slobodu prejavu a pokojného zhromažďovania sa musia dodržiavať za každých okolností," uvádza sa v oficiálnom vyhlásení EÚ.

Iránskych veľvyslancov si predvolali aj Francúzsko, Nemecko či Británia

Vedúceho predstaviteľa zastupiteľského úradu Iránu vo svojej krajine si v pondelok predvolali mnohé krajiny vrátane Nemecka, Francúzska, Nórska, Dánska, Holandska či Británie. Teheránu tak chceli tlmočiť svoje znepokojenie v súvislosti s dvoma najnovšími popravami tamojších protivládnych demonštrantov aj s prebiehajúcimi represiami. Pobúrenie v súvislosti s popravami vyjadrila ešte cez víkend aj EÚ. Informujú o tom agentúry AFP, Reuters a DPA.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v pondelok povedala novinárom, že na ministerstvo bol predvolaný iránsky veľvyslanec, aby bolo "neomylne jasné, že brutálne represie, útlak a terorizovanie vlastného obyvateľstva, ako aj posledné dve popravy nezostanú bez následkov". Baerbocková označila za "kľúčové", aby v tejto otázke zostala Európska únia jednotná a aby "sme nezatvárali oči" pred porušovaním ľudských práv v iných krajinách. "Nesmieme rezignovať a mali by sme znova a znova dávať najavo, že stojíme pri ľuďoch, ktorí si neželajú nič iné, len žiť v slobode a bezpečí," dodala. Popravy označil ešte predtým za "otrasné" aj nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorý zároveň Irán vyzval, aby s ich vykonávaním prestal a prepustil osoby zadržané na základe nepravdivých dôkazov.

Francúzske ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že si predvoláva iránskeho chargé d'affaires, "aby vyjadrilo čo najtvrdšie odsúdenie týchto popráv aj súčasných represií v Iráne". Rezort diplomacie sa takto vyjadril deň po tom, ako desiatky Iráncov, väčšinou študentov náboženstva, protestovali pred francúzskym veľvyslanectvom v Teheráne proti karikatúram najvyššieho iránskeho vodcu Alího Chameneího, ktoré minulú stredu zverejnil francúzsky satirický časopis Charlie Hebdo. Magazín tieto kresby publikoval v rámci súťaže, ktorú vyhlásil s cieľom podporiť súčasnú vlnu protivládnych protestov v Iráne. "Pozorne sme sledovali včerajší protest zvolaný pred francúzskou ambasádou v Teheráne, ktorý v žiadnom prípade nebol spontánny," uviedlo francúzske ministerstvo.

Viac o téme: ProtestySúd IránMahsa Amíníová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu