Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Schválili prevratný liek na obezitu: Šokujúce zistenie vedcov! Má smrteľné vedľajšie účinky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Liek Semaglutid, ktorý sa predpisuje na liečbu diabetu, sa v posledných rokoch stal veľmi obľúbeným najmä u amerických celebrít. Teraz sa však zdá, že svoju obľubu si našiel aj v Británii a dokonca prešiel schválením. Pacienti pomocou neho potláčajú chuť do jedla a rapídne znižujú prijaté kalórie, čo vedie k výraznému úbytku hmotnosti.

Liek bol schválený nezávislým výborom NICE v Británii v júni 2022, ale zverejnenie konečného usmernenia bolo posunuté na marec tohto roka. Je odporúčaný najmä pre pacientov, ktorých BMI index telesnej hmotnosti je 30 a viac ako súčasť programu na zníženie hmotnosti, informovali britské médiá. Tento program by mal zahŕňať aj diétu a cvičenie. Britskí lekár Tam Fry z Národného centra pre obezitu považuje liek Semaglutid za liek, na ktorý dlho čakali a vyzval zdravotníkov, aby zásoby najskôr pridelili tým, ktorí to najviac potrebujú.

archívne video

Podľa VšZP sa deti menej hýbu: Obezita u detí rastie, počet zlomenín klesá (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Liek vyrábaný firmou Novo Nordisk je známy aj pod názvom Ozempic a napodobňuje hormón glukagón, teda ten, ktorý sa do tela uvoľňuje po jedle a zabezpečuje pocit sýtosti. Liek sa pichá raz týždenne pomocou pera pre diabetikov minimálne 16 týždňov. Zdravotníctvo v Británii si od lieku sľubuje pomoc najmä ľuďom s morbídnou obezitou, ktorých liečba súvisiaca s nadváhou stojí štát približne 6 miliárd ročne.

Pacienti, ktorí sa zúčastnili štúdie, vďaka spomínanému medikamentu stratili približne desať percent svojej telesnej hmotnosti za 20 týždňov, čo je 25-krát viac ako tí, ktorí dostávali iba placebo. U ľudí s obezitou dokonca zaznamenali výrazné zníženie šance dostať cukrovku 2.typu.

Expert na obezitu Alex Miras, profesor endokrinológie na Ulsterskej univerzite, povedal pre DailyMail, že to bude znamenať obrovský rozdiel pre ľudí žijúcich s obezitou. Medzi celebrity, ktoré podľahli tomuto trendu, patrí aj Kim Kardashian, Elon Musk či Jeremy Clarkson. Odborníci však varujú, že liek spôsobuje nevoľnosť, zápchu, vracanie a hnačku a dúfajú, že predpisovanie lieku bude naozaj spojené s podporou výživy alebo dôležitým cvičením. Pre ľudí s normálnym BMI môže mať až smrteľné vedľajšie účinky súvisiace so spomínanými prejavmi.

Viac o téme: ObezitaBritániaDiabetes mellitusLiek na obezitu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu