Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VOJNA na Ukrajine Deň tristosedemdesiaty deviaty (8. marca 2023)

(Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

NEW YORK - Generálny tajomník OSN António Guterres dnes cestuje na Ukrajinu, kde sa stretne s prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na Guterresovho hovorcu. Šéf OSN má v Kyjeve rokovať predovšetkým o možnom predĺžení dohôd týkajúcich sa vývozu ukrajinského obilia cez Čierne more. O konflikte na Ukrajine dnes telefonicky rokovali aj americký prezident Joe Biden a jeho francúzsky náprotivok Emmanuel Macron.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 377

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 377 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:40 Ruská armáda zrejme nedokáže udržať súčasnú intenzitu bojov na Ukrajine a tento rok tam pravdepodobne nedosiahne väčšie územné zisky. Na pôde amerického Senátu to v stredu povedala riaditeľka amerických tajných služieb Avril Hainesová. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

21:15 Duda vyzýva ukrajinských partnerov, aby vycvičili pilotov na F-16. "Výcvik ukrajinských pilotov je dôležitý a je celkom potrebný," povedal poľský prezident Andrzej Duda v rozhovore pre CNN 8.

20:40 Poslanci dolnej komory švajčiarskeho parlamentu, Národnej rady, zamietli v stredu návrh, ktorý by umožnil Nemecku a ďalším krajinám poslať na Ukrajinu zbrane a muníciu švajčiarskej výroby. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

20:07 Vysoká predstaviteľka OSN pre obchod sa na budúci týždeň stretne so zástupcami Ruska, aby s nimi prediskutovala predĺženie dohody o bezpečnom vývoze obilia cez Čierne more. Oznámil to v stredu hovorca OSN, informuje denník The Guardian. Generálna tajomníčka Konferencie OSN o obchode a rozvoji (UNCTAD) Rebeca Grynspanová sa podľa hovorcu s predstaviteľmi Kremľa stretne v Ženeve.

19:50 Šéf ruskej žoldnierskej organizácie známej ako Vagnerova skupina Jevgenij Prigožin v stredu vyhlásil, že sankcie, ktoré voči nemu a jeho organizácii zaviedla Európska únia, sú oprávnené a neplánuje sa proti nim brániť na súde. Ich zavedenie považuje v tejto chvíli za "celkom rozumné", cituje z jeho vyhlásenia agentúra AFP.

19:40 Česká vláda chce vyslať 15 príslušníkov vojenskej polície na Ukrajinu, aby tam pomáhali s vyšetrovaním vojnových zločinov páchaných Ruskom. Mandát, ktorý vychádza z dohody ČR a Holandska o zapojení sa do vyšetrovacieho tímu Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu, v stredu schválila vláda. Po rokovaní to potvrdil minister dopravy Martin Kupka, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

19:00 Ruský violončelista a podnikateľ Sergej Roldugin, priateľ ruského prezidenta Vladimira Putina z detstva, previedol milióny švajčiarskych frankov cez bankové účty vo Švajčiarsku bez riadnej kontroly. Oznámila to v stredu švajčiarska prokuratúra na začiatku súdneho procesu so štyrmi bankármi obvinenými z toho, že mu pomáhali. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

17:51 Za posledných 25 dní neboli zaznamenané žiadne energetické deficity. Podľa štátneho prevádzkovateľa elektrickej siete Ukrenergo neboli za posledných 25 dní zaznamenané žiadne energetické deficity.

16:55 V častiach druhého najväčšieho ukrajinskom meste Charkov, ktoré je ostreľované ruskými silami už viac než rok, opäť sfunkčnili pouličné osvetlenie, čo vyvolalo radosť medzi jeho obyvateľmi. Uviedla to agentúra AFP. Pouličné osvetlenie zapli v centre Charkova na necelé dve hodiny v utorok večer. Toto rozhodnutie je výsledkom rokovaní medzi starostom Ihorom Terechovom a bezpečnostnými predstaviteľmi, informovala charkovská radnica.

16:30 Pokles ukrajinskej ekonomiky sa vo februári spomalil. Oznámilo to v stredu ministerstvo hospodárstva v Kyjeve. Podľa ministerky hospodárstva Julie Svyrydenkovej sa ekonomická aktivita vo februári zotavila vďaka lepšej situácii v energetickom sektore a nižšiemu energetickému deficitu. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

15:48 Za "šokujúci" označil generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres v stredu počas návštevy ukrajinskej metropoly Kyjev videozáznam, ktorý má zachytávať zabitie zajatého ukrajinského vojaka príslušníkmi ruských síl po tom, čo vyslovil slogan "Sláva Ukrajine". TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

15:40 V Energodare hlásia výbuch.

14:47 Iniciatíva Notebooky pre Ukrajinu zhromaždila ďalších 13.000 notebookov, smartfónov a tabletov, ktoré budú doručené na Ukrajinu. Potvrdila to v stredu Európska komisia (EK), ktorá akciu podporuje, informuje spravodajca TASR. EK pripomenula, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu pomohla prostredníctvom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany dodať Ukrajine 12.000 elektronických zariadení (notebooky, smartfóny, tablety). Ďalších 13.000 odošle v najbližších týždňoch.

14:30 Ruský prezident Vladimir Putin v stredu pri príležitosti Medzinárodného dňa žien (MDŽ) vyzdvihol Rusky, ktoré sú súčasťou vojenskej invázie Ruska na Ukrajinu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP. "V tejto hale sú ženy, ktoré si so cťou plnia svoje vojenské, štátne a profesionálne povinnosti," uviedol Putin na podujatí k MDŽ v Kremli.

14:25 Európska komisia (EK) prijala v stredu oznámenie o smernici o dočasnej ochrane ukrajinských utečencov pred vojnou. Prvýkrát bola aktivovaná 4. marca 2022 v reakcii na ruskú agresiu voči Ukrajine. Ochrana bola predĺžená do marca 2024 a možno ju predĺžiť až do roku 2025, informuje spravodajca TASR. Štatút okamžitej ochrany získali viac ako štyri milióny ľudí. Po zaregistrovaní majú právo na prístup na trh práce EÚ, k vzdelávaniu, zdravotnej starostlivosti a ubytovaniu.

14:00 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v stredu upozornil, že mesto Bachmut na východe Ukrajiny by v nasledujúcich dňoch po mesiacoch bojov mohli získať Rusi. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. "Nemôžeme vylúčiť, že Bachmut môže v nasledujúcich dňoch nakoniec padnúť," povedal Stoltenberg v rámci schôdzky ministrov obrany členských krajín EÚ v Štokholme.

13:23 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu pri príležitosti Medzinárodného dňa žien (MDŽ) ocenil ukrajinské ženy za to, že prevzali ústrednú úlohu pri obrane svojej krajiny pred ruskou inváziou. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

12:51 Bieloruské ministerstvo obrany dostalo za úlohu vypracovať novú vojenskú doktrínu, ktorá by reagovala na "eskaláciu globálneho politického napätia", informovali v utorok neskoro večer ruské médiá. TASR správu prevzala zo stredajšieho servisu tlačovej agentúry Reuters.

11:06 Ukrajinská vláda nebola zapojená do minuloročnej sabotáže na plynovodoch Nord Stream v Baltskom mori, uviedol v stredu ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Viac o téme: RuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu