Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Pentagon zverejnil unikátne FOTO: Pilot stíhačky si urobil selfie s balónom tesne predtým, ako ho zostrelili

John Kirby, hovorca amerického ministerstva obrany Zobraziť galériu (4)
John Kirby, hovorca amerického ministerstva obrany (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

WASHINGTON - Let čínskeho špionážneho balóna v USA sa ukončila začiatkom mesiaca raketa amerického bojového lietadla. Výskumná práca však pokračuje v plnom prúde. Teraz Pentagon publikoval nový, fascinujúci záber 60-metrového héliového balóna s pripojenými špionážnymi zariadeniami s veľkosťou troch autobusov. Fotografia je selfie z prieskumného lietadla U-2 z amerického letectva.

Biely balón môžete vidieť zhora, keď sa vznáša nad pevninou USA. Dajú sa identifikovať obrovské solárne panely, ktoré dodávali elektronickému vybaveniu elektrinu. Pod balónom sa nachádza krajina. Záber prakticky ukazuje perspektívu balóna z výšky 18 200 metrov.

Poslanci nebudú rokovať o stíhačkách MiG-29, neschválili program schôdze (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Podľa amerických úradov snímka pochádza z 3. februára. O deň neskôr raketa AIM-9 Sidewinder vystrelená stíhacím lietadlom F-22 dostala balón pri pobreží amerického štátu Južná Karolína z oblohy. Bola to prvá streľba na nepriateľský letiaci objekt vo vzdušnom priestore USA od druhej svetovej vojny.

Potom potápači amerického námorníctva vylovili z morského dna veľkú časť užitočného zaťaženia, vrátane high-tech zariadení na nahrávky a na počúvanie komunikačných zariadení. Hľadanie bolo dokončené minulý týždeň, uviedol Pentagon. Časti zariadenia sa vyhodnocujú na oddelení špionáže federálnej polície FBI.

Pentagon zverejnil unikátne FOTO:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Department of Defense via AP)

Špionážny balón bol prvýkrát lokalizovaný neďaleko Aljašky 28. januára, potom vstúpil do vzdušného priestoru USA po prelete nad Kanadou. Lietajúci objekt bol spozorovaný v Montane nad takzvanými Missile Fields, kde sú v 140 silách uložené americké jadrové rakety.

Let balónom viedol k diplomatickému napätiu medzi USA a Čínou. Do defenzívy sa na domácej pôde dostal aj americký prezident Joe Biden (80): Republikánska opozícia ho obvinila z príliš dlhého čakania s príkazom na streľbu.

Pentagon zverejnil unikátne FOTO:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Department of Defense via AP)

Biden však kvôli obrovskému balónu vydal Pekingu ostré varovanie: "Dúfam, že sa všetko podarí vysvetliť, za zostrelenie sa neospravedlním!"

Komunistické vedenie v Číne uviedlo, že išlo o zatúlaný meteorologický balón. A zostrelenie by bolo „hysterickou prehnanou reakciou“. Minister zahraničia Antony Blinken (60) pôvodne zrušil plánovanú návštevu Pekingu. Na okraj mníchovskej bezpečnostnej konferencie hovoril aspoň s najvyšším čínskym zahraničnopolitickým lídrom Wang Yi (69). Podľa amerických médií nie sú problémy ani zďaleka vyriešené.

Viac o téme: ZostrelenieBalónFotkaŠpionážUSAČínaSelfie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu