Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Radí ruskému prezidentovi zo záhrobia Peter Veľký? Lavrov o vojne nevedel! Putinovi sa boja povedať pravdu

(Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, Vadim Ghirda)

LONDÝN - Financial Times zverejnil rozsiahly článok, v ktorom podľa utajených zdrojov tvrdia, že Vladimir Putin zavolal ruskému ministrovi zahraničných vecí Sergejovi Lavrovovi o jednej hodine ráno s informáciou, že o niekoľko hodín začne vojnu proti Ukrajine. Údajne Lavrov o vojne nielenže nevedel, ale dokonca ho táto informácia "veľmi prekvapila".

Lavrovovu nevedomosť o vypuknutí vojny ale vyvrátil predstaviteľ NATO Edward Hunter Christie, ktorý tvrdí, že nielenže je nereálne aby Lavrov o invázii nevedel, no určite nebolo pre neho "veľkým prekvapením", najmä keď Západ vrátane Ameriky tušil, čo má Putin za ľubom. „Lavrov klamal v roku 2014 a klame aj teraz,“ zverejnil Edward Hunter Christie na svojom Twitteri.

Rok od začiatku vojny na Ukrajine: Polícia upozorňuje, že HOAXY sú stále živé (Zdroj: FB/Polícia SR)

Podľa Financial Times sa však podobný scenár uskutočnil aj s anexiou Krymu, o ktorej vedeli len „vyvolení“. Edward Hunter Christie však tvrdí, že „ukrajinské a západné zdroje použité v článku sú v poriadku, no tie ruské zdroje sú otázne“. Predstaviteľ NATO dokonca spochybnil aj grafy uvádzané v článku od Financial Times, pretože údaje a čísla v popredných ruských inštitúciách podliehajú tlaku a nemusia byť pravdivé. „Nezverejňujú údaje, ktoré nevyzerajú dobre, takže s oficiálnymi štatistikami by som bol opatrný.“

„Putin má len troch poradcov, Ivana Hrozného, Petra Veľkého a Katarínu Veľkú,“ povedal vraj Lavrov v súkromí. A aj tá hŕstka ľudí, ktorá je okolo neho nie je schopná povedať, ako veľmi sa s vojnou prerátal aj keď to sám tuší. Briti spomínajú aj pôvodný cieľ dobiť Ukrajinu za pár dní, no s pretrvávajúcou vojnou a stratou takmer 200 000 ruských vojakov podľa ruského zdroja údajne nepočítali.

Financial Times informuje, že útok na Kyjev bol prekvapením nielen pre Ukrajincov ale aj ruskú armádu, ktorá na podobný zákrok nebola vôbec pripravená. Putin však o tejto nepripravenosti povedal, že "je o nej dobré vedieť, lebo inak by NATO napadlo Rusko a potom by už bolo neskoro". Do budúcna sa spolieha na výdrž svojho vojska viac ako na ochotu Západu pomáhať Ukrajine a vďaka ľuďom, ktorými sa obklopuje si zrejme naozaj myslí, že by mohol byť druhým Petrom Veľkým.

Viac o téme: VojnaPutinUkrajinaLavrovUkrajina v kríze
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu