Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rusko má nové metódy na šírenie propagandy: Využíva taktiky spamerov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MENLO PARK - Rusko sa pri šírení prokremeľskej propagandy uchyľuje k taktike používanej spamermi, keďže jeho sofistikovanejšie metódy zlyhali. Vo štvrtok to uviedla spoločnosť Meta, ktorá vlastní sociálne siete Facebook a Instagram. Informuje agentúra AFP.

Súčasťou novej taktiky šírenia propagandy je aj vytvorenie tisícov falošných používateľských účtov, ktoré sa zapájajú do diskusií o vojne, či zakladanie falošných verzií spravodajských webstránok na podobných webových adresách, upozorňuje Meta.

Archívne video: Slovensku sa v ruskej televízii vyhrážajú raketovými útokmi

Slovensku sa v ruskej televízii vyhrážajú raketovými útokmi (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

"Táto činnosť sa viac ponáša na niečo z príručky spamerov, než na sofistikované tajné operácie, ktoré sa nám v minulosti podarilo zablokovať," uviedol Nathaniel Gleicher, šéf bezpečnostnej politiky spoločnosti Meta. Po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu Meta podnikla kroky, ktorými zabránila ruským štátnym spravodajským kanálom šíriť na jej platformách dezinformácie alebo zarábať na falošných správach o vojne. Zatiaľ čo dezinformačná aktivita oficiálnych ruských mediálnych subjektov klesla, značne pribudlo pokusov o šírenie propagandy zo súkromných profilov, informovala Meta.

Meta bojuje

Vlani Meta zablokovala dve ruské dezinformačné kampane, v ktorých diskusie o vojne na Ukrajine doslova zaplavili príspevky s nepravdivými informáciami odoslané z množstva falošných účtov. Tieto kampane sa šírili na viacerých platformách, ako napríklad na Telegrame, TikToku, Twitteri, YouTube a LinkedIne.
 

Viac o téme: PropagandaSociálne sieteFacebook RuskoInstagramVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu