Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VOJNA na Ukrajine Deň tristošesťdesiaty deviaty (26. februára 2023)

Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (5)
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV/MOSKVA - Majiteľ ruskej súkromnej armády Vagnerova skupina Jevgenij Prigožin v sobotu večer oznámil, že jeho žoldnieri úplne obsadili dedinu Jahidne ležiacu na severozápadnom okraji mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Správu sme prevzali od agentúry Reuters. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 366

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 366 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

ONLINE 

21:51 Podľa lídra bieloruskej protivládnej organizácie BYPOL Aliaksandra Azarova bolo ruské lietadlo včasnej výstrahy a riadenia A-50 v Bielorusku poškodené v dôsledku výbuchu na letisku Machulišče pri Minsku 26. februára.

20:45 Výbor Snemovne reprezentantov pre zahraničné veci Michael McCaul o dodávke bojových lietadiel alebo rakiet dlhého doletu uviedol, že Kongres by mohol "podniknúť kroky, aby proces posunul ďalej".

20:44 Rusko ostreľovalo Chersonskú oblasť, zranilo civilistov. Jeden 55-ročný muž bol zranený a neskôr hospitalizovaný, keď granát dopadol na dvor obytnej oblasti v obci Dniprovske, informovala správa Chersonskej oblasti

19:35 Podľa šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrija Jermaka Saudská Arábia poskytne Ukrajine 100 miliónov dolárov na humanitárnu pomoc a 300 miliónov dolárov na ropné produkty.

19:34 Estónsky minister obrany Hanno Pevkur dnes pricestoval do Kyjeva a oznámil nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu, ktorý zahŕňa zbrane a vybavenie pre ukrajinské jednotky pre špeciálne operácie.

19:33 Na letisku Machulishchy pri Minsku boli dnes počuť dva výbuchy, informovala bieloruská opozičná skupina Bypol. Po výbuchoch bolo poškodené ruské vojenské lietadlo, uviedol Bypol.

18:18 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v nedeľu v Kyjeve stretol so saudskoarabským ministrom zahraničných vecí, princom Fajsalom bin Farhánom Al Saúdom. Informoval o tom portál britskej televízie Sky News s odvolaním sa na webovú stránku Saudi Gazette.

18:17 Spojené štáty sú presvedčené, že Čína zvažuje poskytnutie zbraní na podporu ruských síl bojujúcich na Ukrajine. Uviedol to riaditeľ Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns, informovala TASR na základe správy agentúry AFP.

17:08 Hovorca nemeckej vlády dnes poprel správu, že Francúzsko, Nemecko a Spojené kráľovstvo navrhli obranný pakt NATO s Ukrajinou výmenou za obnovenie mierových rozhovorov s Ruskom.

17:07 Rusko nemá na výber a musí brať ohľad na jadrové kapacity Severoatlantickej aliancie, uviedol ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu pri odôvodnení pozastavenia účasti Ruska na Dohode o znížení počtu strategických zbraní (Nová dohoda START) so Spojenými štátmi. TASR správu prevzala z agentúry AP.

16:20 V súčasnosti je na Ruskom okupovanom Kryme nezákonne zadržiavaných 180 politických väzňov vrátane 116 krymských Tatárov, informoval dnes ukrajinský ombudsman pre ľudské práva Dmytro Lubinets.

16:19 Nemecký minister obrany Boris Pistorius sa "prikláňa" k tvrdeniu, že Krymský polostrov je ukrajinský a Rusko ho musí vrátiť Ukrajine. V nedeľu o tom informovala tlačová agentúra DPA.

15:22 Podľa tamojšieho štátneho prevádzkovateľa elektrickej siete Ukrenergo za posledné dva týždne nedošlo v ukrajinskom energetickom systéme k žiadnemu deficitu energie.

15:21 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu znovu vyhlásil, že jeho krajina si nárokuje na Krymský polostrov nachádzajúci sa na severnom pobreží Čierneho mora, ktorý Rusko anektovalo od Ukrajiny v roku 2014. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

"Toto je naše územie. Naši ľudia. Naša história," uviedol 45-ročný ukrajinský prezident, ako sa píše vo vyhlásení zverejnenom v nedeľu. "S návratom Krymu príde na Ukrajinu aj mier," dodal. "Vrátime ukrajinskú vlajku do každého kúta Ukrajiny," zdôraznil Zelenskyj.

14:07 Situácia na fronte vo východoukrajinskom regióne Donbas je v nedeľu stále veľmi vážna a obe strany konfliktu poskytli protichodné informácie o vývoji bojov okolo mesta Bachmut. V správe to uviedla tlačová agentúra DPA.

14:06 Alžírsko v nedeľu oznámilo, že opätovne otvorí svoje veľvyslanectvo v Kyjeve, ktoré zatvorilo vlani v marci po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

13:50 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 26. februáru, podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

13:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ukázal v televíznej reportáži svoj dočasný príbytok, v ktorom žije od začiatku vojny na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe nedeľnej správy agentúry DPA. "Toto je miesto, kde žijem, bývam tu už rok," povedal Zelenskyj novinárovi Dmytrovi Komarovovi v reportáži, ktorú v piatok odvysielala ukrajinská televízna stanica 1+1.

12:40 Väčšina občanov ČR uprednostňuje vyriešenie vojny na Ukrajine diplomatickou cestou, vyplýva z prieskumu agentúry Median pre Český rozhlas Radiožurnál. TASR o tom informuje podľa nedeľnej správy spravodajského portálu iROZHLAS.cz.

11:55 Aktuálny pohľad na Bachmut. 

11:20 V Riu de Janeiro zaútočil zamestnanec ruského konzulátu na Rusku, ktorá prišla protestovať proti vojne na Ukrajinu.

10:45 Šéf CIA uviedol, že Čína študuje možnosť dodávok zbraní do Ruska. „Sme presvedčení, že čínske vedenie zvažuje poskytnutie zbraní Rusku,“ povedal William Burns pre CBS News.

9:41 Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu dodávky zbraní z členských krajín NATO na Ukrajinu označil za účasť na konflikte. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na Putinove vyjadrenia pre ruské médiá.

"Posielajú desiatky miliárd dolárov vo forme zbraní na Ukrajinu. To je skutočná účasť," povedal Putin v rozhovore pre ruskú štátnu televíziu Rossija 1. "To znamená, že sa zúčastňujú, hoci nepriamo, na zločinoch uskutočňovaných kyjevským režimom," dodal. Západné krajiny majú podľa ruského prezidenta "jediný cieľ" - rozbiť bývalý Sovietsky zväz a jeho hlavnú času, Ruskú federáciu, píše AFP. Krajiny západu vojenskú agresiu Ruska na Ukrajinu dôrazne odsúdili a od začiatku poskytujú Ukrajine podporu. Mnohé z nich však váhali s rozhodnutím dodať Kyjevu i ťažké zbrane ako napríklad tanky. Obávali sa zatiahnutia do konfliktu.

9:35 V regióne Belgorod pátrajú po ozbrojenom mobilizovanom mužovi, ktorý z jednotky ušiel. 24. februára okolo polnoci vzal útočnú pušku Kalašnikov a opustil miesto jednotky v okrese Graivoronsky v regióne, uvádza ASTRA.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu