Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Moskva klamala tesne pred inváziou na Ukrajinu: Jej vyhlásenia pár dní pred útokom to dokazujú

Na Ukrajine už rok zúri vojna. Zobraziť galériu (4)
Na Ukrajine už rok zúri vojna. (Zdroj: SITA/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool, Ukrainian Presidential Press Office, TASR/AP/Evgeniy Maloletka)

MOSKVA/KYJEV - Už takmer rok trvá invázia ruskej armády na Ukrajine. Z pôvodne krátkej Kremľom plánovanej operácie sa stala rok trvajúca vojna. Ukrajina sa za pomoci Západu vytrvalo bráni a dokonca získala niektoré okupované územia späť pod svoju kontrolu. Pritom Kremeľ ešte tesne pred inváziou tvrdil, že svoje jednotky sťahuje zo západných hraníc. Spomínate si?

Ukrajinské sily za uplynulé dni odrazili ruské útoky pri 16 obciach a z bojov vyradili ďalšie stovky ruských vojakov. Celkovo Rusko od začiatku vojny stratilo 141 260 mužov, tvrdí ukrajinský generálny štáb. Reálny vojenský úspech Rusom stále uniká a sotva ovládnu východoukrajinský Bachmut do 24. februára, teda prvého výročia rozpútania vojny proti Ukrajine, myslia experti amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 359 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Ruské vojská však postup pri Bachmute zrejme neurýchlia a sotva dosiahnu svoj cieľ do 24. februára, myslí si ISW. Inštitút odhadol, že Kremeľ by mohol k výročiu vojny podniknúť ďalšiu vlnu vzdušných a raketových útokov zameraných na civilné objekty po celej Ukrajine, pretože skutočné vojenské úspechy sa ruským silám na Ukrajine stále vyhýbajú.

Ako to bolo pár dní pred začiatkom invázie?

Ešte 17. februára 2022, teda pár dní pred začiatkom invázie na Ukrajinu, Rusko tvrdilo, že žiadny útok nechystá. Ruské ministerstvo obrany dokonca ráno zverejnilo video, ktoré podľa neho dokazuje začiatok sťahovania ruských vojakov a techniky zo západu krajiny späť na základne po ukončení vojenských cvičení. Ďalšie jednotky podľa armády opúšťali Krym.

Satelitné snímky v tom čase skutočne ukazovali, že Rusko stiahlo časť svojho vojenského vybavenia z hraníc s Ukrajinou, ale ďalšia technika naopak na miesto dorazila. Rusko pri hraniciach s Ukrajinou zhromaždilo podľa západných odhadov viac ako 150-tisíc vojakov. Západ sa obával, že ruský vojenský vpád na Ukrajinu môže prísť v podstate kedykoľvek.

A tak sa aj stalo. 21. februára 2022 Rusko uznalo nezávislosť Doneckej a Luhanskej „ľudovej republiky“, ktoré boli pod ruským vplyvom. Údajná hrozba zo strany Ukrajiny slúžila ako zámienka na totálny útok na zvyšok Ukrajiny. Invázia sa začala 24. februára skoro ráno súčasne z juhu, východu a severu. Od pôvodného vojnového cieľa Ruska, rýchleho dobytia Kyjeva a zvrhnutia ukrajinskej vlády, sa upustilo koncom marca.

Ukázalo sa, že údajné odsúvanie ruských vojsk od ukrajinských hraníc bola lož a zahmlievacia taktika Kremľa. V skutočnosti sa horúčkovito pripravoval na útok proti Ukrajine.

Napriek tomu sa stále nájde veľa ľudí, ktorí veria ruskej propagande, dezinformáciám a hoaxom, ktoré sa šíria na internete. Dôkazom sú aj príspevky pod naším statusom na Facebooku, ktorý pripomína klamlivé vyhlásenia Moskvy pár dní pred inváziou.

Moskva klamala tesne pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: facebook/topky.sk)
Moskva klamala tesne pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: facebook/topky.sk)
Moskva klamala tesne pred
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: facebook/topky.sk)

Viac o téme: KlamstvoInváziaRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu