Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rusko reaguje na kritiku Západu: Zverejnili VIDEO, ktoré má dokazovať sťahovanie vojsk zo západu krajiny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool, Andriy Dubchak, Gettyimages.com)

MOSKVA - Ruské ministerstvo obrany dnes ráno zverejnilo video, ktoré podľa neho dokazuje začiatok sťahovania ruských vojakov a techniky zo západu krajiny späť na základne po ukončení vojenských cvičení. Informovala o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na ministerstvo. Ďalšie jednotky podľa armády opúšťajú Krym.

Satelitné snímky ukazujú, že Rusko síce stiahlo časť vojenského vybavenia z blízkosti Ukrajiny, ale že ďalšia technika dorazila a Rusko má stále veľa síl a vybavenia blízko susednej krajiny, napísala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na americkú spoločnosť Maxar Technologies, ktorá týždne sleduje koncentráciu ruských síl. Agentúra dodala, že nebola schopná tieto tvrdenia nezávisle overiť. Pripomenula tiež, že západné krajiny v stredu varovali, že pri ukrajinských hraniciach silnie ruská vojenská prítomnosť, čo je v rozpore s tvrdením Moskvy o čiastočnom stiahnutí síl.

Rusko pri hraniciach s Ukrajinou zhromaždilo podľa západných odhadov viac ako 150-tisíc vojakov. Západ sa obáva, že ruský vojenský vpád na Ukrajinu môže prísť v podstate kedykoľvek. Rusko, ktoré v roku 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym a podporilo proruských povstalcov v Donbase, ale popiera, že by proti svojmu susedovi chystalo útok.

Rusko reaguje na kritiku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP)

Rusko predtým v tomto týždni ohlásilo, že sťahuje niektoré svoje jednotky rozmiestnené pri ukrajinských hraniciach späť k ich posádkam. Kyjev ale v stredu uviedol, že sťahovanie ruských síl nepozoruje. Podľa amerického ministra zahraničia Antonyho Blinkena vidia Spojené štáty naopak pohyb ruských jednotiek smerom k ukrajinskej hranici, nie preč od nej. Podľa nemenovaného diplomata, na ktorého sa odkazuje agentúra AP, Moskva v posledných dňoch vyslala na hranicu s Ukrajinou ďalších 7000 mužov.

"Vojenský vlak s technikou jednotiek tankového vojska ZVO (Západného vojenského okruhu) odišiel do miesta stáleho nasadenia po skončení plánovaného cvičenia," uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva obrany. Podľa neho budú tanky a ďalšie obrnené vozidlá prepravené po železnici "na vzdialenosť približne tisíc kilometrov".

Sťahovanie vojsk sa údajne odohráva aj na Kryme. Podľa oznámenia ruského Južného vojenského okruhu polostrov opustilo po Kerčskom moste, ktorý spája Krym s ruskou pevninou, desať vojenských kolón. Trasa časti konvojov merala 500 kilometrov, uviedla armáda. Kam presne budú jednotky presunuté, armáda neuviedla.

Viac o téme: SťahovanieJednotkyCvičeniaRuskoUSAUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu