Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ničivé zemetrasenie v Turecku ešte nepovedalo posledné slovo: Hrozí ďalšie, tentokrát na tomto mieste

Záchranári prehľadávajú trosky budov v tureckej Adane Zobraziť galériu (3)
Záchranári prehľadávajú trosky budov v tureckej Adane (Zdroj: TASR/AP Photo/Hussein Malla)

INSTANBUL - Juhovýchod Turecka a časti Sýrie, ktoré v pondelok zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 7,8 postihlo také miesta, ktoré odborníci neočakávali. Ďalšie však môžu nastať na obrovskej ploche niekoľko stoviek kilometrov, keďže Turecko sa nachádza na území, kde sa stretávajú tri tektonické dosky.

Z pozície tektonických dosiek sa Turecko rozprestiera na Anatolskej doske, no v konflikte s dvoma ďalšími. Na severe krajiny je to Severoanatolský zlom a na juhovýchode Východoanatolský zlom. „Tektonická platňa, ktorá nesie Arábiu, vrátane Sýrie sa pohybuje na sever a naráža na južný okraj Eurázie, ktorý vytláča Turecko smerom na západ,“ objasnil situáciu David Rothery, geológ z Open University vo Veľkej Británii. Turecko sa tak pohne asi 2 centimetre za rok pozdĺž východoanatolskému zlomu. Znamená to teda, že zemetrasenie sa môže objaviť kdekoľvek na ploche niekoľkostoviek kilometrov. K ďalšiemu zemetraseniu by tak mohlo dojsť v oblasti, kde sa Severoanatolský zlom stretáva s Marmarským morom. Tento zlom sa nachádza blízko Istanbulu. Odborníci preto varujú, že toto riziko je na stole už niekoľko rokov, povedal expert Martin Vallée pre francúzsky Le Monde

archívne video

Masívne zemetrasenie v Turecku (Zdroj: Profimedia)

Seizmológ a koordinátor tureckej nadácie pre zemetrasenie so sídlom v Istanbule však hovorí, že ľudia si zraniteľnosť voči zemetraseniam uvedomujú a nie je to pre nich prekvapením. Podľa americkej geologickej štúdie sú problémom aj konštrukcie budov, ktoré sú nevystužené tehlovým murivom a betónové rámy sú nízkopodlažné. Je preto pravdepodobnejšie, že ich otrasy poškodia. Po zemetrasení v roku 1999 zaviedla turecká vláda nové stavebné predpisy a systém poistenia proti zemetraseniu ale zemetrasenie z pondelka zasiahlo budovy postavené pred rokom 2000, potvrdil stavebný inžinier Mustafa Erdik z Boğaziçi University v Turecku. V ešte horšom stave sú však budovy v Sýrii. Viac ako desaťročie konfliktov zastavilo presadzovanie stavebných noriem a tak sú tieto budovy na zemetrasenie obzvlášť citlivé.

Zemetrasenie v Turecku
Zobraziť galériu (3)
Zemetrasenie v Turecku  (Zdroj: TASR/AP)

Záchranári prevážajú Ergina Guzeloglana do sanitky po zemetrasení v Turecku
Zobraziť galériu (3)
Záchranári prevážajú Ergina Guzeloglana do sanitky po zemetrasení v Turecku  (Zdroj: SITA/AP)

Odborníci ďalej varujú, že je potrebné sa pripraviť na ďalšie otrasy ako aj na zhoršujúce sa počasie. „Možnosť veľkých následných otrasov spôsobujúcich ešte väčšie škody bude trvať týždne a mesiace,“ dodal Ilan Kelman, ktorý študuje katastrofy a zdravie na University College London. Uhádnuť však dátum alebo miesto ďalšieho zemetrasenia je však mimoriadne obtiažne. 

Viac o téme: Zemetrasenie TureckoSýriaIstanbul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu