Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Počet obetí zemetrasenia v Turecku a Sýrii stúpol nad 25.000

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Omar Sanadik)

ISTANBUL - Počet obetí katastrofálneho zemetrasenia, ktoré začiatkom týždňa zasiahlo Turecko a Sýriu, stúpol v sobotu na viac ako 25.000, zatiaľ čo sa záchranári v mrazivom počasí snažia nájsť ďalších živých ľudí. Infomujú tlačové agentúry AP a AFP.

 Úrady a zdravotnícke zdroje uviedli, že v dôsledku pondelkových otrasov s magnitúdou 7,8 zomrelo v sutinách v Turecku 21.848 ľudí, v Sýrii 3553 ľudí. Celková potvrdená bilancia sa tak zvýšila na 25.401 mŕtvych. V samotnom Turecku utrpelo zranenia približne 80.000 ľudí, uviedol turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý v sobotu navštívil zasiahnuté mesto Diyarbakir. Prezident dodal, že univerzity až do leta budú poskytovať iba diaľkové štúdium, čím sa uvoľnia štátne internáty pre preživších, ktorí zostali bez domova.

 Muž hľadá preživších po silnom zemetrasení v tureckom meste Adana
Zobraziť galériu (2)
Muž hľadá preživších po silnom zemetrasení v tureckom meste Adana  (Zdroj: TASR/AP Photo/Khalil Hamra)

Teploty v celom postihnutom regióne zostávajú pod bodom mrazu a mnohí ľudia nemajú žiadne prístrešie. Turecká vláda distribuovala milióny teplých jedál, ako aj stany a prikrývky. Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus pricestoval v sobotu do sýrskeho mesta Aleppo a priniesol 35 ton zdravotníckeho vybavenia. Ďalšie lietadlo s 30 tonami zásob príde v najbližších dňoch.

V súvislosti s pádom budov po zemetrasení zadržali 12 osôb

Turecká polícia v sobotu zadržala 12 ľudí v súvislosti so zrútením budov po ničivom zemetrasení v provinciách Gaziantep a Sanliurfa na juhu Turecka. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestne médiá. Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo oblasť okolo turecko-sýrskych hraníc v noci na pondelok. Nešťastie si v oboch krajinách vyžiadalo už viac ako 25.000 obetí. Pri otrasoch došlo k zrúteniu najmenej 6000 budov, čo vyvolalo hnev verejnosti v súvislosti s nekvalitnou výstavbou.

Očakáva sa, že zadržané budú aj ďalšie osoby, keďže prokurátor v provincii Diyarbakir vydal v sobotu zatykače na 29 ľudí, píše AFP s odvolaním sa na agentúru DHA. Jedným zo zadržaných bol podľa tejto agentúry dodávateľ stavby v Gaziantepe, ktorého polícia našla v meste Istanbul. Turecké ministerstvo spravodlivosti nariadilo prokurátorom v desiatich provinciách zasiahnutých zemetrasením zriadiť špeciálne "kancelárie na vyšetrovanie zločinov" v spojitosti s katastrofou.

Viac o téme: Zemetrasenie TureckoSýriaPočet obetí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu