Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ľudskoprávne výbory OSN prijali v roku 2022 štyri sťažnosti voči SR

Mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN
Mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN (Zdroj: SITA/Evan Schneider/United Nations via AP)

BRATISLAVA – V roku 2022 boli na orgány OSN podané štyri individuálne sťažnosti proti Slovenskej republike, namietajúce porušenia ľudských práv a základných slobôd. Vyplýva to z informácie o vývoji individuálnych sťažností proti SR, ktoré prijali medzinárodné mechanizmy systému OSN. Správu zobrala v stredu vláda na vedomie.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR v správe konkretizuje, že dve sťažnosti smerovali Výboru OSN pre ľudské práva, jedna Výboru OSN na odstránenie rasovej diskriminácie a jedna Výboru OSN pre práva osôb so zdravotným postihnutím.

Porušenie práv sťažovateľov bolo konštatované v siedmich prípadoch

"Z predchádzajúcich rokov pokračujú dve konania pred Výborom pre ľudské práva, jedno konanie pred Výborom na odstránenie rasovej diskriminácie, dve pred Výborom pre práva osôb so zdravotným postihnutím," uviedol rezort diplomacie. "V roku 2022 bolo prijaté rozhodnutie v jednej zo sťažností pred Výborom OSN pre ľudské práva a v jednej pred Výborom OSN pre práva dieťaťa," dodalo MZVEZ. Celkovo od roku 1995 (prvá komunikovaná sťažnosť voči SR) bolo podaných 21 sťažností výborom OSN. Porušenie práv sťažovateľov bolo konštatované v siedmich prípadoch.

Viac o téme: SťažnostiSlovenskoOSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu