Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Návrh rezolúcie OSN: Akýkoľvek mier musí udržať Ukrajinu nedotknutú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP (AP Photo/Mary Altaffer))

NEW YORK - Krátko pred výročím ruskej invázie na Ukrajinu vznikol návrh rezolúcie pre rokovanie Valného zhromaždenia OSN. Zdôrazňuje potrebu mieru zabezpečujúceho "suverenitu, nezávislosť, jednotu a územnú celistvosť Ukrajiny". TASR informuje podľa správy agentúry AP.

Návrh rezolúcie s názvom "Princípy, ktoré sú základom komplexného, spravodlivého a trvalého mieru na Ukrajine" získala agentúra AP v piatok. Je menej podrobná ako 10-bodový mierový plán, ktorý ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil na novembrovom summite Skupiny G20. Ukrajina a jej spojenci sa takto snažia získať maximálnu podporu pri hlasovaní, uviedli diplomati OSN pod podmienkou zachovania anonymity.

Archívne video: Zelenskyj v BR OSN: Ruské útoky na energetickú sieť sú zločinom proti ľudskosti

Zelenskyj v BR OSN: Ruské útoky na energetickú sieť sú zločinom proti ľudskosti (Zdroj: Facebook/Офіс Президента України )

Hlasovať budú takmer o dva týždne

Hovorkyňa VZ OSN Paulina Kubiak v piatok uviedla, že mimoriadne zasadnutie VZ OSN o Ukrajine sa začne 22. februára popoludní. Hlasovanie o rezolúcii sa očakáva 23. februára neskoro večer.

VZ OSN má 193 členských krajín. Bezpečnostnú radu OSN, ktorá je poverená udržiavaním medzinárodného mieru a bezpečnosti, paralyzuje Rusko. BR OSN má 10 volených nestálych členov a 5 stálych členov s právom veta. Moskva preto môže ako stály člen blokovať akýkoľvek postup proti svojej vojenskej invázii na Ukrajine.

Rezolúcie ako odraz celosvetovej mienky

Vo VZ OSN nemá žiadna krajina právo veta, jeho rezolúcie však nie sú právne záväzné. Päť predchádzajúcich rezolúcií o vojne na Ukrajine sa preto dá vnímať len ako odraz celosvetovej verejnej mienky. Rezolúcia VZ OSN z 12. októbra odsúdila ruský "pokus o nezákonnú anexiu" štyroch ukrajinských regiónov a získala v hlasovaní najväčšiu podporu z piatich doterajších rezolúcií – 143 bolo za, 5 bolo proti a 35 sa zdržalo.

Prvá rezolúcia z 2. marca 2022 požadovala okamžité zastavenie paľby, stiahnutie ruských jednotiek a ochranu civilistov. Za hlasovalo 141 krajín, 5 bolo proti a 35 sa zdržalo.Rezolúcia z 24. marca obvinila Rusko z ukrajinskej humanitárnej krízy a naliehala na okamžité prímerie, ochranu civilistov a budov, ktoré sú pre ich prežitie rozhodujúce. Za bolo 140 krajín, 5 proti a 38 sa zdržalo.

VZ OSN 7. apríla odhlasovalo vylúčenie Ruska z Rady OSN pre ľudské práva so sídlom v Ženeve. Toto hlasovanie bolo v pomere 93 za, 24 proti a 58 sa zdržalo. Zatiaľ posledná rezolúcia zo 14. novembra požaduje, aby sa Rusko zodpovedalo za porušovanie medzinárodného práva, vrátane zaplatenia reparácií Ukrajine. Bola schválená v pomere 94 za, 14 proti, zdržalo sa 73 krajín.

Viac o téme: MierOSNVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu