Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pri útoku na vrtuľník misie OSN v KDR zahynul jeden vojak mierových síl

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KINSHASA - Pri útoku na vrtuľník OSN, ku ktorému došlo v nedeľu na východe Konžskej demokratickej republiky (KDR), zahynul príslušník mierových síl OSN z Juhoafrickej republiky. Jeho spolubojovník utrpel pri útoku zranenia. S odvolaním sa na misiu OSN v KDR (MONUSCO) o tom informovala agentúra AFP.

Vrtuľník sa dostal pod paľbu v nedeľu popoludní počas letu do Gomy, hlavného mesta provincie Severné Kivu, kde sa mu podarilo pristáť, uviedol hovorca MONUSCO. Nateraz nie je známe, kto na vrtuľník OSN strieľal. Na východe KDR, kde sú náleziská nerastných surovín, už desaťročia operujú polovojenské oddiely - ich pôsobenie je v mnohých prípadom "dedičstvom" z regionálnych vojen, ktoré sa v tejto oblasti rozhoreli v 90. rokoch 20. storočia a začiatkom 21. storočia. S cieľom nájsť spôsoby, ako upokojiť konflikt v KDR, sa v sobotu na mimoriadnom summite v Burundi zišli lídri krajín východnej Afriky, ktorí vyzvali na okamžité prímerie na východe KDR. Veľké obavy vyvoláva pôsobenie povstaleckej skupiny M23, ktorá ovládla rozsiahle územia na východe KDR.

Do KDR zavítal pápež František

Boje tam pokračujú napriek mierovému plánu, ktorý bol vypracovaný v júli minulého roka v Angole, i napriek nasadeniu síl Východoafrického spoločenstva v novembri. KDR má bohaté zdroje nerastných surovín a drahých kameňov, ale desaťročia vojny a chronicky zlé hospodárenie zavinili, že len málo z tohto bohatstva sa dostáva k približne 100 miliónom obyvateľov KDR. Tento týždeň do KDR zavítal pápež František, ktorý vo svojich príhovoroch - s odkazom na desaťročia násilia najmä na východe KDR, ktoré prinútilo milióny ľudí opustiť svoje domovy - odsúdil násilnosti, ku ktorým v KDR dochádza, ale zdôraznil aj nutnosť odpustiť, pričom vyhlásil, že "odpustiť neznamená predstierať, že sa nič zlé nestalo". Vyzval tiež ľudí, ktorí "plienia, pustošia a destabilizujú" tento nepokojný región, aby zložili zbrane.

Viac o téme: ObeťVrtuľník útok OSNKDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu