Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Irán z útoku na zbrojovku pri Isfaháne obvinil Izrael: Pohrozil mu odvetou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

TEHERÁN - Irán obvinil Izrael z útoku bezpilotným lietadlom na vojenskú fabriku blízko centrálneho mesta Isfahán a pohrozil odvetou, uviedla dnes polooficiálna tlačová agentúra ISNA. Sobotňajší útok sa odohral na pozadí napätia medzi Iránom a Západom kvôli jadrovým aktivitám Teheránu a jeho dodávkam zbraní, vrátane dronov používaných Ruskom na Ukrajine. V Iráne pritom už niekoľko mesiacov pokračujú protivládne demonštrácie.

Iránsky veľvyslanec pri OSN Amír Saíd Iránvanie v liste adresovanom generálnemu tajomníkovi OSN uviedol, že "podľa prvých záverov vyšetrovania Izrael nesie zodpovednosť" za útok zo sobotňajšieho večera. Podľa Teheránu si incident nevyžiadal obete ani vážne škody.

Irán si vyhradzuje svoje právo brániť národnú bezpečnosť

"Irán si vyhradzuje svoje legitímne a prirodzené právo brániť svoju národnú bezpečnosť a rozhodne reagovať na akúkoľvek hrozbu alebo protiprávne konanie sionistického režimu (Izraela) kdekoľvek a kedykoľvek to bude považovať za potrebné," uviedol Iran. "Táto akcia sionistického režimu (Izraela) je v rozpore s medzinárodným právom," dodal.

"Vybavenie a výbušniny použité pri útoku v Isfaháne boli do Iránu prevezené s pomocou protirevolučných skupín sídliacich v irackom Kurdistane na príkaz zahraničnej bezpečnostnej služby," uviedla v stredu iránska agentúra Nournews.

Izrael dlhodobo vyhlasuje, že je ochotný zasiahnuť iránske ciele

Izrael dlhodobo vyhlasuje, že je ochotný zasiahnuť iránske ciele, ak zlyhá snaha diplomacie obmedziť iránsky jadrový alebo raketový program. Konkrétne operácie ale nekomentuje. Rozhovory medzi Iránom a svetovými mocnosťami o oživení jadrovej dohody z roku 2015 od septembra viaznu. V dohode, od ktorej bývalý prezident USA Donald Trump v roku 2018 jednostranne odstúpil, sa Irán zaviazal obmedziť svoj jadrový program výmenou za zrušenie protiiránskych sankcií.

Iránsky režim neuznáva Izrael a viní ho z vrážd iránskych vedcov a predstaviteľov. Izrael považuje Irán za najväčšie ohrozenie svojej existencie a poukazuje najmä na nebezpečenstvo, ktoré predstavuje iránsky jadrový program. O Izraeli sa všeobecne usudzuje, že vlastní jadrové zbrane, krajina to ale oficiálne nikdy nepotvrdila. Izrael tvrdí, že Irán o jadrové zbrane sa usiluje, čo Teherán popiera.

Viac o téme: útok IránIzraelTeherán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu