Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kroky Izraela môžu zhoršiť bezpečnostnú situáciu v regióne, varujú arabskí lídri

Arabskí lídri na summite v Jeruzaleme Zobraziť galériu (2)
Arabskí lídri na summite v Jeruzaleme (Zdroj: SITA/AP Photo/Amr Nabil))

KÁHIRA - Desiatky lídrov a vysokých predstaviteľov arabských a islamských krajín sa v nedeľu zišli na špeciálnom samite o Jeruzaleme. Stretnutie, ktoré zorganizovala Liga arabských štátov (LAŠ), sa konalo v egyptskej metropole Káhira, informuje tlačová agentúra AP.

Zúčastnení činitelia, medzi ktorými bol egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, jordánsky kráľ Abdalláh II. či palestínsky prezident Mahmúd Abbás, varovali, že izraelské kroky v Jeruzaleme a okupovanom Predjordánsku by mohli zhoršiť regionálne nepokoje, keďže násilie medzi Izraelom a Palestínčanmi narastá. Len od začiatku tohto roka bolo zabitých už 45 Palestínčanov, zatiaľ čo Palestínčania za tento čas zabili na izraelskej strane desať ľudí.

Arabskí lídri na summite v Jeruzaleme
Zobraziť galériu (2)
Arabskí lídri na summite v Jeruzaleme  (Zdroj: SITA/AP Photo/Amr Nabil))

Rečníci na samite odsúdili "jednostranné opatrenia" Izraela v Jeruzaleme a Predjordánsku vrátane rozširovania osád. Odsúdili tiež návštevy izraelských predstaviteľov na spornom svätom mieste v meste, ktoré je posvätné pre židov aj moslimov a často býva epicentrom izraelsko-palestínskych nepokojov. Predstavitelia tiež vyjadrili podporu úlohe Jordánska ako správcu mešity al-Aksá, tretej najsvätejšej pamiatky islamu. Mešita je postavená na vrchole kopca v jeruzalemskom Starom meste, ktorý je najposvätnejším miestom pre židov, ktorí ho nazývajú Chrámová hora, pretože sa tu v staroveku nachádzali židovské chrámy.

Odkedy Izrael v roku 1967 obsadil toto miesto, židia ho môžu navštevovať, ale majú zakázané sa tam modliť. Izrael si nárokuje celý Jeruzalem ako svoje nedeliteľné hlavné mesto, zatiaľ čo Palestínčania požadujú východnú časť Jeruzalema ako hlavné mesto svojho budúceho suverénneho štátu.

Izrael riadi nová krajne pravicová vláda premiéra Benjamina Netanjahua, pričom mnohí politici jeho kabinetu sú proti nezávislosti Palestíny, pripomína AP. Po skončení nedeľňajšieho samitu v Káhire bolo vydané záverečné vyhlásenie, v ktorom sa odsudzuje "systémová politika Izraela", ktorej cieľom je "deformovať a meniť arabskú a islamskú kultúru a identitu" Jeruzalema. Toto komuniké tiež vyzýva Medzinárodný trestný súd (MTS), aby pokračoval vo vyšetrovaní a vydal spravodlivosti osoby zodpovedné za vojnové zločiny Izraela a jeho zločiny proti ľudskosti.

Viac o téme: JeruzalemIzraelArabskí lídri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu