Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Izraelský raketový útok zasiahol rezidenčnú štvrť v centre Damasku: Zahynuli piati ľudia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Ashraf Amra)

DAMASK - Izraelský raketový útok zasiahol v noci na nedeľu rezidenčnú štvrť v centre Damasku, neďaleko veľkého bezpečnostného komplexu v blízkosti objektov patriacich Iránu. Informovali o tom agentúry Reuters a AP s odvolaním sa na svedkov a tamojšie štátne médiá.

Sýrska štátna tlačová agentúra SANA s odvolaním sa na vojenský zdroj uviedla, že pri útoku zahynulo päť ľudí, medzi nimi jeden vojak, a ďalších 15 civilistov bolo zranených. Útok okrem toho poškodil niekoľko budov v husto obývanej štvrti v srdci hlavného mesta. Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii uviedlo, že pri útokoch na miesta spojené s iránskymi milíciami a Iránom podporované radikálne hnutie Hizballáh v blízkosti Damasku, a na iránsku školu v hlavnom meste zahynulo 15 ľudí, vrátane ženy.

Izraelská armáda sa k útoku nevyjadrila

Izrael sa k útoku bezprostredne nevyjadril. Od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii – v roku 2011 – tam Izrael pravidelne podniká nálety, ktoré sa väčšinou zameriavajú na pozície vládnych síl a ich spojencov z Iránu a Libanonu. Izraelská armáda sa k týmto svojim akciám priznáva len v ojedinelých prípadoch. Tvrdí, že ich podniká v snahe zabrániť proiránskym milíciám, aby v Sýrii otvorili druhý front proti Izraelu a aby sa tak Sýria stala baštou úhlavného nepriateľa židovského štátu Iránu.

Viac o téme: ObeteRaketový útokIzraelDamask
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu