Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

OSN jednomyseľne odsúdila rozhodnutie Izraela zlegalizovať židovské osady

OSN
OSN (Zdroj: TASR/AP (AP Photo/Mary Altaffer))

NEW YORK - Bezpečnostná rada (BR) OSN v pondelok vyjadrila "zdesenie" nad minulotýždňovým rozhodnutím izraelskej vlády spätne zlegalizovať židovské osady na okupovaných palestínskych územiach a varovala, že takéto kroky "bránia mieru". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

BR OSN v prijatom vyhlásení uviedla, že pokračujúce izraelské osídľovacie aktivity "nebezpečne ohrozujú" riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu na princípe mierového spolunažívania dvoch štátov. 

Vyhlásenie jednomyseľne podporilo všetkých 15 členov BR OSN

Nemá však záväznosť rezolúcie, ktorá sa v tejto veci zvažovala minulý týždeň.Predchádzajúci návrh rezolúcie, ktorý predložili Spojené arabské emiráty, vyzýval Izrael, aby "okamžite a úplne zastavil" osadnícke aktivity na okupovaných palestínskych územiach. 

Diplomatické zdroje ešte pred pondelkovým hlasovaním pre AFP potvrdili, že zmienený návrh odsudzujúci "všetky pokusy o anexiu vrátane rozhodnutí a opatrení Izraela týkajúcich sa osád", bol stiahnutý a nahradí ho len nezáväzné vyhlásenie. Pôvodný návrh rezolúcie tiež obsahoval požiadavku, "aby Izrael okamžite a úplne zastavil všetky osídľovacie aktivity na okupovanom palestínskom území vrátane východného Jeruzalema". Predložený návrh rezolúcie vyvolal odpor Spojených štátov, ktoré majú v BR OSN právo veta.

Washington zároveň niekoľko dní predtým odsúdil oznámenie izraelského bezpečnostného kabinetu zlegalizovať deväť židovských osád na okupovanom západnom brehu Jordánu. Väčšina svetových mocností považuje osady postavené Izraelom na území, ktoré židovský štát dobyl vo vojne z roku 1967, za nelegálne. Izrael však trvá na tom, že má so Západným brehom biblické, historické i politické väzby a súvisia s ním aj jeho bezpečnostné záujmy.

Viac o téme: OsadyMierOSNIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu