Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pri Rožňave došlo k havárii na plynovode Eustream: Už je v bezpečnom stave

Plynárenska prepravná sieť Eustream
Plynárenska prepravná sieť Eustream (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - V sobotu dopoludnia došlo na línii číslo dva tranzitného plynovodu eustreamu k technickej poruche s únikom plynu v lokalite Silickej planiny v okrese Rožňava. Porucha nemá vplyv na energetickú bezpečnosť krajiny, ani nie je dotknutá tranzitná preprava plynu cez Slovensko. Informoval Gabriel Beer z komunikačného oddelenia spoločnosti eustream.

Aktualizované 15:01 

Tranzitný plynovod eustreamu, na ktorom došlo k technickej poruche s únikom plynu v lokalite Silickej planiny v okrese Rožňava, sa už nachádza v bezpečnom stave. Uviedol to hovorca spoločnosti eustream Pavol Kubík. "Plynovod bol už uvedený do bezpečného stavu odtlakovaním. Vykonané boli všetky potrebné práce na jeho zaistení," ubezpečil Kubík.

K poruche na plynovode došlo v sobotu doobeda. Spoločnosť hneď ubezpečila, že porucha nemá vplyv na energetickú bezpečnosť krajiny, ani nie je dotknutá tranzitná preprava plynu cez Slovensko. Línia, na ktorej došlo k havárii, síce bola natlakovaná, nebola však používaná na prepravu plynu. Okolie poruchy bolo zároveň zaistené aj dostatočným ochranným pásmom. Pri tejto technickej havárii nebolo ohrozené zdravie ani životy obyvateľov. Pri technickej poruche tranzitného plynovodu eustream pri obci Ardovo asistovali štyria hasiči z Rožňavy v spolupráci s dobrovoľnými hasičmi z obce Plešivec. "Počas zásahu vytvárali vodnú clonu s cieľom zabrániť šíreniu plynu," priblížil tlačový odbor Ministerstva vnútra SR.

Generálny riaditeľ Eustream a. s. o plynovode pri slovensko-poľských hraniciach (archívne video)

Generálny riaditeľ Eustream a. s. o plynovode pri slovensko-poľských hraniciach (Zdroj: TASR/Milan Kapusta)

"Línia, na ktorej došlo k havárii bola natlakovaná, nebola však používaná na prepravu plynu. Všetky príslušné zložky sú na mieste, okolie poruchy je zaistené aj dostatočným ochranným pásmom," priblížil Beer. Zdôraznil, že pri tejto technickej havárii nebolo ohrozené zdravie ani životy obyvateľov. Dôvody poruchy sa zisťujú. "Okolie udalosti je zabezpečené a oprava poškodeného úseku začne v najbližšom možnom čase," dodal.

Viac o téme: PlynPotrubieEustreamPlynové potrubie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu