Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Iráne zadržali nemeckého občana: Dôsledkom problému malo byť údajné fotografovanie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

TEHERÁN - Iránske orgány zadržali nemeckého občana za údajné fotografovanie ropných zariadení v provincii Chúzestán na juhozápade krajiny. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na iránske noviny Džáme Džam.

Noviny na svojom webe informovali, že nemeckého občana zadržali pri fotografovaní ropných zariadení v meste Omídíja. Podrobnosti o jeho totožnosti ani o tom, kedy k zadržaniu došlo, noviny neuviedli.

V Iráne sa od polovice septembra konajú protesty v súvislosti so smrťou 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorá zomrela vo väzbe po tom, ako ju teheránska mravnostná polícia zatkla za údajné porušenie prísnych pravidiel obliekania pre ženy. Iránske bezpečnostné zložky tvrdo zasahujú voči účastníkom týchto demonštrácií, ktoré režim označuje za nepokoje vyvolané zahraničnými nepriateľmi Teheránu. Tamojšia justícia podľa údajov AFP potvrdila, že v súvislosti s "nepokojmi" odsúdili na smrť 18 ľudí. Štyroch z nich popravili.

Poprava občana s dvojakým občianstvom

Irán počas víkendu popravil , ktorý mal iránske i britské občianstvo. Akbarí bol bývalý vysoko postavený predstaviteľ rezortu obrany v Teheráne, ktorého obvinili zo špionáže pre britskú tajnú službu MI6 v súvislosti s jadrovými rozhovormi medzi Iránom a západnými krajinami. Nemecké ministerstvo zahraničných vecí si v pondelok v súvislosti s popravou predvolalo iránskeho veľvyslanca. Išlo o druhý takýto protest proti používaniu trestu smrti za týždeň.

Alirezá Akbarí
Zobraziť galériu (2)
Alirezá Akbarí  (Zdroj: repro foto Youtube/Middle East Eye)

Teherán v uplynulých rokoch zatkol niekoľko osôb s dvojakým občianstvom a cudzích štátnych príslušníkov. Vo väzbe v Iráne sú aj dvaja ľudia, ktorí majú iránske a nemecké občianstvo.

Viac o téme: ZadržanieFotografovanieIránNemec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu