Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Prezident vo Vietname odstúpil zo svojej funkcie: Dôvodom sú korupčné škandály

Bývalý vietnamský prezident Nguyen Xuan Phuc
Bývalý vietnamský prezident Nguyen Xuan Phuc (Zdroj: TASR/AP)

HANOJ - Vietnamský prezident Nguyen Xuan Phuc odstúpil v utorok zo všetkých politických funkcií. Stal sa najvyššie postaveným predstaviteľom, ktorý rezignoval na funkciu v súvislosti s nedávnymi korupčnými kauzami. Informujú o tom správy agentúry AP.

Rezignáciu oznámil Phuc na zasadnutí ústredného výboru vládnucej Komunistickej strany Vietnamu (KSV). Zasadnutie bolo podľa správ štátnych médií zvolané, aby prerokovalo prezidentovo želanie "rezignovať na všetky funkcie a odísť do dôchodku". AP uvádza, že štýl tohto oznámenia silne naznačuje, že Phuc bol nútený odstúpiť.

Reprezentačný charakter prezidenta vo Vietname

Phuc (68) začal politickú kariéru v roku 1979 na komunálnej úrovni v rámci provincie  Quang Nam. Pozíciu vo vláde získal v roku 2006. Členom komunistického politbyra sa stal v roku 2011 a následne bol premiérom v rokoch 2016-2021. Potom ho parlament zvolil za prezidenta. AP pripomína, že úrad prezidenta má vo Vietname prevažne reprezentatívny charakter. Mocensky najvýznamnejšia je funkcia generálneho tajomníka KSV, ktorú dlhodobo zastáva Nguyen Phu Trong a presadzuje najmä boj proti korupcii v krajine.

Pochvala za úlohu premiéra počas pandémie

V oficiálnom oznámení o odstúpení prezidenta, ktoré zverejnili štátne médiá, je Phuc chválený za úlohu, ktorú zohral ešte ako premiér v rámci boja s pandémiou ochorenia COVID-19. V texte sa však zároveň uvádza, že nesie zodpovednosť za škandály svojich podriadených, vrátane dvoch podpredsedov vlády a troch ministrov. Obaja vicepremiéri už odstúpili, zatiaľ čo trestne stíhaní sú dvaja ministri a viacero ďalších činiteľov. AP približuje, že viacero z korupčných škandálov súvisí s epidemiologickými opatreniami.

Viac o téme: OdstúpenieNguyen Xuan PhucKorupčné kauzyVietnamský prezident
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu