Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zomrel emeritný pápež Benedikt XVI.: Už je známy termín pohrebu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/AP)

RÍM - Bývalý pápež Benedikt XVI. zomrel po dlhotrvajúcich zdravotných problémoch vo veku 95 rokov.

Zdravie emeritného pápež Benedikta XVI.bolo podlomené už dlhší čas.Trápili ho výrazné problémy s dýchaním.  "So zármutkom vám oznamujem, že emeritný pápež Benedikt XVI. zomrel dnes o 9:34 v kláštore Mater Ecclesiae vo Vatikáne. Ďalšie informácie budú poskytnuté čo najskôr," uviedol vatikánsky hovorca Matteo Bruni v písomnom vyhlásení.

Benedikt, občianskym menom Joseph Ratzinger, sa v roku 2013 stal prvým pápežom za zhruba 600 rokov, ktorý na svoju funkciu rezignoval. Odvtedy žil nástupca pápeža Jána Pavla II. vo Vatikáne, kde sa po odchode z pápežskej funkcie venoval modlitbám a meditácii. Zdravotný stav emeritného pápeža sa v posledných dňoch zhoršoval. Benedikt odmietal však prevoz do nemocnice, niekoľko zdravotníkov sa o neho staralo v bývalom vatikánskom kláštore Mater Ecclesiae.

Po odstúpení zostal vo Vatikáne

Benediktov status vo Vatikáne predstavoval po jeho odchode do dôchodku v roku 2013 určité problémy, informuje DW. Hoci sa už iní pápeži pred ním vzdali svojich úloh, v cirkevnej histórii je bezprecedentné, že by pápež zostal vo Vatikáne po odstúpení. Cirkevný historik Alberto Melloni povedal, že prinajmenšom formálne by bolo usporiadanie pohrebu Benedikta XVI. relatívne jednoduché. "Pohreb emeritného pápeža je pohrebom emeritného biskupa Ríma," povedal pre tlačovú agentúru AP a dodal, že diecézy na celom svete už dlho riešili, ako si uctiť biskupov na dôchodku.

Zmeny pri pohrebe 

Mnohí pozorovatelia sa však domnievajú, že pohreb pre emeritného pápeža, si bude vyžadovať aspoň trochu improvizácie, informuje. "Jedna vec, ktorú môžeme povedať, je, že sa to nestane tak, ako by sa to stalo zosnulému pápežovi," povedal Ulrich Nersinger, nemecký novinár a autor niekoľkých kníh o Vatikáne. Isté starodávne rituály, ako napríklad oficiálne vyhlásenie pápežovej smrti a zapečatenie pápežových izieb, sa podľa neho pravdepodobne neuskutočnia. "Niektoré detaily sú veľmi dôležité. Keď je zosnulý pápež vyložený, je oblečený v pápežskom rúchu a pápežskom páliu. Nemyslím si, že mu to bude priznané."

Podobne aj deväťdňové obdobie smútku, známe ako Novendiale, počas ktorého je pápež usporiadaný tak, aby sa bežní smútiaci mohli postaviť do radu, aby mu vzdali úctu, má byť len pre vládnuceho pápeža. "Má to byť akási príprava na konkláve (výber nového pápeža), čo sa teraz neuskutoční. Veľa závisí od toho, čo si sám Benedikt stanovil vo svojom testamente." povedal Nersinger. "Od pondelkového rána 2. januára 2023, bude telo emeritného pápeža Benedikta XVI. vyložené v Bazilike sv. Petra, aby sa s ním veriaci mohli rozlúčiť," uviedol Matteo Bruni,  riaditeľ Tlačového oddelenia Svätej stolice Rímskej kúrie. 

Testament

Benediktov oficiálny životopisec Peter Seewald v roku 2020 pre noviny Passauer Neue Presse povedal, že pápež na dôchodku napísal testament, ktorý bude zverejnený po jeho smrti. Uviedol v ňom, že chce byť pochovaný v tej istej krypte, ako jeho poľský predchodca Ján Pavol II. Okrem toho sa však objavilo niekoľko ďalších podrobností a veľa bude závisieť aj od úlohy, ktorú sa pápež František rozhodne prevziať. Pápeži tradične predsedajú pohrebu svojho predchodcu, ako to urobil sám Benedikt pre Jána Pavla v roku 2005. 

Vzťahy

Vzťah medzi súčasným pápežom a ex-pápežom, ktorí posledných deväť rokov žili v relatívne tesnej blízkosti vo Vatikáne, bol sám o sebe predmetom mnohých špekulácií. "Sú to veľmi odlišné postavy, z veľmi odlišných kultúrnych kruhov a majú rôzne teologické názory. Z času na čas sa stretávali, napríklad keď František menoval nových kardinálov, často navštevoval Benedikta s novým kardinálom. Nemyslím si však, že by spolu sedeli a rozprávali sa o teológii," upresnil Nersinger.

Pápež František sa stretol so svojim predchodcom, Benediktom XVI.
Zobraziť galériu (3)
Pápež František sa stretol so svojim predchodcom, Benediktom XVI.  (Zdroj: SITA)

Pohreb Benedikta XVI. sa uskutoční 5. januára, povedie ho František

Pohreb emeritného pápeža Benedikta XVI., ktorý zomrel v sobotu vo veku 95 rokov, sa bude konať budúci štvrtok. Pohrebnú omšu na vatikánskom Námestí sv. Petra bude celebrovať jeho nástupca pápež František, oznámil Vatikán. Informujú o tom agentúry AP a AFP. Hovorca Vatikánu Matteo Bruni novinárom na brífingu povedal, že pohreb sa podľa očakávaní uskutoční vo štvrtok 5. januára so začiatok o 9.30 h.

Pozostatky emeritného pápeža predtým vystavia v pondelok 2. januára v Bazilike sv. Petra, kde sa so zosnulým budú môcť rozlúčiť veriaci. Pohreb Benedikta XVI. bude bezprecedentnou udalosťou, keď súčasný pápež bude viesť pohrebné obrady za svojho predchodcu.

Zomrel emeritný pápež Benedikt
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Medichini)

Očakáva sa účasť tisícov veriacich i štátnych predstaviteľov. Vatikán má vypracované podrobné plány toho, čo sa stane po úmrtí úradujúceho pápeža. Nie je však verejne známe, že by mal pripravené presné postupy po úmrtí emeritného pápeža. Benedikt XVI. bol prvým pápežom po šiestich storočiach, ktorý z postu odstúpil namiesto toho, aby ho zastával doživotne.

Existujúce pravidlá Vatikánu uvádzajú, že pohreb pápeža by sa mal uskutočniť štyri až šesť dní po jeho smrti v rámci deväťdňového obdobia smútku (novendiale), priblížila agentúra Reuters. V roku 2005 po úmrtí pápeža Jána Pavla II. vystavili jeho pozostatky pred pohrebom, ktorý sa konal po šiestich dňoch za účasti milióna ľudí vrátane hláv štátov.

Správu aktualizujeme.

Viac o téme: PápežúmrtiePápež Benedikt XVI.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu