Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Zdravie pápeža Benedikta XVI. je veľmi chatrné, svet sa za neho modlí: Má strach zo smrti?

Na archívnej snímke z 22. júna 2020 emeritný pápež Benedikt XVI.
Na archívnej snímke z 22. júna 2020 emeritný pápež Benedikt XVI. (Zdroj: TASR/Sven Hoppe/dpa-Pool/dpa)

RÍM - "Poslednú noc sa dobre zotavil, má úplne jasnú myseľ a je bdelý a dnes je jeho stav, hoci je stále vážny, stabilizovaný," povedal vo štvrtok hovorca Svätej stolice Matteo Bruni o emeritnom pápežovi Benediktovi XVI. Pápež František naďalej pozýva veriacich, aby sa „v týchto ťažkých hodinách“ modlili za 95-ročného Nemca.

Bojí sa smrti? "Svojím spôsobom áno," povedal Benedikt v nedávnom poslednom rozhovore so životopiscom Petrom Seewaldom ("Letzte Gespräche" - "Posledné rozhovory"). „Čím bližšie prichádzaš k Božej tvári, tým viac cítiš, ako veľmi si sa previnil. V tomto smere na vás tlačí bremeno viny.“ Nejde o „veľmi veľké bremená“, ale o „veci, o ktorých musíte povedať, že sa to dalo a malo urobiť lepšie“.

Premiér Eduard Heger sa vo Vatikáne stretol s pápežom Františkom a kardinálom Pietrom Parolinom (Zdroj: Úrad vlády SR)

Zároveň pevne verí, „že ma dobrý Pán nemôže odstrčiť“. To, na čo sa vo večnosti najviac teší, je „byť opäť spolu s rodičmi, súrodencami, kamarátmi a predstavovať si, že bude tak krásne ako doma“.

Dôležité pre bývalého pápeža: Nikoho iného nechce byť nikomu dlho na príťaž: „To by som považoval za veľmi smutné. Môj otec sa toho tiež vždy bál, ale bol toho ušetrený."

Pápeža sa tri roky po jeho rezignácii pýtali aj na to, čo má byť napísané na jeho náhrobnom kameni. Benedikt s úsmevom odpovedal: „Povedal by som: Nič! Len meno."

Považuje sa za isté, že pápež nájde miesto posledného odpočinku v Bazilike svätého Petra – a nie v rodinnom hrobe v regensburgskej štvrti Ziegetsdorf, kde sa aj ako pápež modlil. Sú tam pochovaní Ratzingerovi rodičia a jeho staršia sestra Maria.

Viac o téme: Katolícka cirkevModlitbyVážny zdravotný stavBenedikt XVI.VatikánPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu