Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Sledujeme ONLINE: Posledná rozlúčka s emeritným pápežom Benediktom XVI., pápež František mu dal posledné zbohom

Pohreb emeritného pápeža je naplánovaný na štvrtok 5. januára Zobraziť galériu (13)
Pohreb emeritného pápeža je naplánovaný na štvrtok 5. januára (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

VATIKÁN – Minulú sobotu zomrel emeritný pápež, Benedikt XVI, vo veku 95 rokov. Dnes mu dáva posledné zbohom široká verejnosť, ale aj pápež František na Námestí svätého Petra. Do histórie sa Benedikt XVI. zapísal v roku 2013, keď sa ako prvý pápež po 600 rokoch vzdal pontifikátu.

Aktualizované 13:00

Emeritný pápež Benedikt XVI. mal hlboké vnútorné prežívanie viery, tvrdí Eduard Heger (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Aktualizované 11:00

Uloženie rakvy do krypty pod Baziliku svätého Petra bude neverejné. Zádušná svätá omša sa skončila.

Rakvu odnášajú do krypty pod Baziliku svätého Petra
Zobraziť galériu (13)
Rakvu odnášajú do krypty pod Baziliku svätého Petra  (Zdroj: TASR)

Aktualizované 10:45

S pápežom sa lúčia všetci prítomní. Jeho telesné pozostatky budú o chvíľu prenesené pod Baziliku svätého Petra. Všetci tlieskajú, vzdávajú emeritnému pápežovi úctu. Pápež František mu taktiež vzdal poslednú hlbokú úctu.

Rakva emeritného pápeža Benedikta XVI.
Zobraziť galériu (13)
Rakva emeritného pápeža Benedikta XVI.  (Zdroj: TASR)

Aktualizované 10:35

Po svätom prijímaní nasleduje rozlúčka so zosnulým emeritným pápežom Benediktom XVI. Pápež František mu dal posledné zbohom. Pápež prosí Boha v modlitbe, aby emeritného pápeža vzkriesil a dal mu večnú slávu. Znie pohrebná antifóna.

Aktualizované 10:25

Na svätopeterskom námestí znie Baránok Boží a antifóna a kňazi sa pripravujú na sväté prijímanie.

Pápež František na svätopeterskom námestí
Zobraziť galériu (13)
Pápež František na svätopeterskom námestí  (Zdroj: TASR)

Pohreb emeritného pápeža
Zobraziť galériu (13)
Pohreb emeritného pápeža  (Zdroj: TASR)

Pohreb emeritného pápeža
Zobraziť galériu (13)
Pohreb emeritného pápeža  (Zdroj: TASR)

Aktualizované 10:15

Na Námestí svätého Petra vo Vatikáne sa koná pohreb emeritného pápeža Benedikta XVI. (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Aktualizované 10:00

Prosby sú prednášané aj v nemeckom jazyku. Na zádušnej omši sú mnohé hlavy štátov a príslušníci kráľovských rodov, ako aj desiatky kardinálov, biskupov a stovky iných duchovných, ale tiež predstavitelia židovskej náboženskej obce v Ríme a moslimskej obce v Taliansku i tisícky bežných ľudí. Slovensko zastupuje premiér Eduard Heger.
Nad námestím sa vznáša hmla, dážď sa však v priebehu omše na námestí neočakáva. Teplota dosahuje sedem stupňov Celzia.
Podľa agentúry ANSA sa v dave objavili transparenty v nemčine: "Danke Benedikt" (Vďaka, Benedikt). Reportér talianskej tlačovej agentúry taktiež uviedol, že jedného z veriacich nablízku počul volať: "Santo subito!" (Ihneď svätý). Na pohrebe Benediktovho predchodcu Jána Pavla II. – neskôr svätorečeného – v roku 2005 toto heslo kričali mnohí prítomní veriaci.

Pápež František na zádušnej omši
Zobraziť galériu (13)
Pápež František na zádušnej omši  (Zdroj: TASR)

Aktualizované 9:45

Čítanie je zamerané na nádej a prísľub večného života v nebi. Pápež prednáša svoju homíliu.

Zádušná svätá omša za emeritného pápeža Benedikta XVI.
Zobraziť galériu (13)
Zádušná svätá omša za emeritného pápeža Benedikta XVI.  (Zdroj: TASR)
Zádušná svätá omša za emeritného pápeža Benedikta XVI.
Zobraziť galériu (13)
Zádušná svätá omša za emeritného pápeža Benedikta XVI.  (Zdroj: TASR)

Aktualizované 9:30

Zádušná svätá omša za zosnulého emeritného pápeža sa začala. Mala by trvať približne 2 hodiny. Pápeža priviezli na invalidnom vozíku kvôli aktuálnym problémom s chôdzou.

Pápež František predsedá zádušnej omši
Zobraziť galériu (13)
Pápež František predsedá zádušnej omši  (Zdroj: TASR)

Zádušná omša na svätopeterskom námestí
Zobraziť galériu (13)
Zádušná omša na svätopeterskom námestí  (Zdroj: TASR)

Zádušná omša na svätopeterskom námestí
Zobraziť galériu (13)
Zádušná omša na svätopeterskom námestí  (Zdroj: TASR)

Aktualizované 9:15

Vzdušný priestor nad Vatikánom je uzavretý a veriaci prechádzali bezpečnostnou previerkou už za úsvitu. Na priebeh pohrebu budú okrem uniformovanej aj neuniformovanej polície dohliadať príslušníci polovojenskej polície a 500 dobrovoľníkov civilnej ochrany, ktorí budú mať za úlohu predovšetkým poskytovať informácie. Očakáva sa účasť asi 70 000 ľudí. 

Rakvu pápeža preniesli na svätopeterské námestie
Zobraziť galériu (13)
Rakvu pápeža preniesli na svätopeterské námestie  (Zdroj: TASR)

Česko bude zastupovať premiér Petr Fiala. Nemeckí veriaci prišli v tradičných bavorských krojoch a niesli vlajky regiónu, v ktorom sa Benedikt v Nemecku narodil.

Aktualizované 9:00

Zo Slovenska do Vatikánu skoro ráno odletel dočasne poverený premiér Eduard Heger. Rakva bola uzavretá v stredu večer o 19.00 hod a bola prenesená na svätopeterské námestie. Už za tmy prichádzali davy ľudí približne okolo štvrtej hodiny ráno na poslednú rozlúčku s emeritným pápežom, napísala agentúra Reuters. Pohreb sa začne o 9.30 hod. 

Zosnulý emeritný pápež bude pochovaný v dvoch ďalších rakvách ako súčasť tradície spolu s mincami, ktoré boli razené počas jeho pontifikátu, medailami a listinou oznamujúcou jeho pontifikát. Prvá rakva je z cyprusového dreva, druhá zo zinku a tretia je drevená. Miesto odpočinku zosnulého Benedikta XVI. bude pod Bazilikou svätého Petra.

Zádušnej omši predsedá pápež František a celebrantom je kardinál Giovanni Battista Re, dekan kolégia kardinálov, informovalo britské DailyMail. Omša je s niekoľkými úpravami, najmä v modlitbách, uviedol hovorca Vatikánu Matteo Bruni. „Liturgické slávenie sa v širšom zmysle riadi modelom pohrebného obradu za najvyššieho veľkňaza“, upresnil Vatikán.

Boris Kollár k úmrtiu emeritného pápeža Benedikta XVI. (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Dve kľúčové modlitby, ktoré odzneli pri pohrebe Jána Pavla II. budú vynechané, nakoľko Benedikt už nebol pápežom v čase, keď zomrel. Čítanie bude zamerané na nádej a prísľub večného života v nebi. Čítania na bohoslužbách budú v taliančine, latinčine, španielčine a angličtine, zatiaľ čo modlitby sa budú prednášať v rodnej nemčine emeritného pápeža Benedikta, potvrdil Vatikán. Hovorca Vatikánu povedal, že pohreb bude odrážať Benediktovo želanie, a bude "slávnostný, ale nie prehnaný". Naposledy sa pohreb za podobných okolností konal v roku 1802, keď pápež Pius VII. slávil v kostole sv. Petra pohreb svojho predchodcu Pia VI., ktorý zomrel v exile vo Francúzsku ako väzeň Napoleona.

Medzi prítomnými na zádušnej omši sú aj členovia európskych kráľovských rodín, vrátane belgického kráľa Filipa jeho manželky Mathilde, a španielskej kráľovnej Sofie. Britskí členovia kráľovskej rodiny sa však pohrebu údajne nezúčastnia. Keďže Benedikt už nebol vládnucim pontifikom, oficiálne delegácie sú obmedzené iba na Taliansko a jeho rodné Nemecko. Pri obrazovkách však mnohí očakávajú milióny ľudí z celého sveta.

Josepf Ratzinger sa narodil v južnom Nemecku, v obci Marktl am Inn v roku 1927. Počas druhej svetovej vojny bol násilne zapísaný do Hitlerjugend, pretože členstvo bolo v tom čase povinné. Neskôr dezertoval z nemeckej armády. Bol vysvätený spolu so svojím bratom v roku 1951. Bol profesor teológie, neskôr v roku 1977 vymenovaný za kardinála a mníchovského arcibiskupa. Za pápeža bol zvolený v roku 2005, po smrti Jána Pavla II. Bol prvým nemeckým pápežom po 1000 rokoch. Bol považovaný za konzervatívnejšieho pápeža, verného tradíciám. V roku 2013 sa vzdal pontifikátu pre zdravotné problémy so slovami: „Po opakovanom spytovaní svedomia pred Bohom som dospel k istote, že moje prednosti v dôsledku pokročilého veku už nezodpovedajú požiadavkám pápeža,“ povedal kardinálom. Zomrel 31. decembra 2022 vo veku 95 rokov. Telesná schránka emeritného pápeža bola od pondelka vystavená v chráme svätého Petra, aby mu verejnosť mohla vzdať úctu a rozlúčiť sa. 

Viac o téme: Zádušná omšaBenedikt XVI.Emeritný pápežRozlúčka s pápežom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu