Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tisíce pacientov zostali v šoku! Deň pred Vianocami im prišla zdrvujúca správa: Toto by ste zažiť nechceli

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

DONCASTER – Človek nie je neomylný. Práve preto by si mal po sebe všetko kontrolovať. Presne takýto postup však nezvolil istý britský lekár. Keby však tušil, čo jeho chyba spôsobí, určite by bol pozornejší. Dalo by sa povedať, že v istom momente pokazil život všetkým pacientom zdravotného strediska.

archívne video

Rakovina pankreasu

Dnešný moderný životný štýl charakterizuje aj slovo rýchlosť. Mnohí ľudia tak postupujú aj v práci, no častokrát je to na úkor pozornosti či kontroly. Ordinácia lekára zdravotného strediska Askern Medical Practice v Doncasteri je toho živým príkladom. Neškodná SMS správa, ktorá mala všetkým registrovaným pacientom spríjemniť deň, sa zmenila na chvíle hrôzy. 

Takmer osemtisíc pacientom prišla 23. decembra správa, že im bola zistená agresívna (nevyliečiteľnú) rakovina pľúc s mnohými metastázami aj v iných častiach organizmu. Informuje o tom britský Express. V každej jednej SMS sa ďalej uvádzalo, že je potrebné vyplniť formulár DS 1500, ktorý umožňuje ľuďom so smrteľnou chorobou požiadať o dávky. 

Rozčarovanie 

Mnohí boli samozrejme šokovaní, pretože nemali problémy s dýchaním a v poslednom období neboli na žiadnom vyšetrení ani odbere krvi. O necelú hodinu však prišlo našťastie pre všetkých vytriezvenie. Z toho istého čísla prišla ďalšia správa s nasledujúcim textom: "Prijmite, prosím, naše úprimné ospravedlnenie za predchádzajúcu odoslanú správu. Bola poslaná omylom. Želáme Vám veselé Vianoce a šťastný nový rok."

Zdesenie a hrôza 

Pacient zdravotného strediska v Doncasteri Carl Chegwin pre BBC povedal: "Prvá vec, ktorú som si pomyslel, bola, že je to nejaký vtip. Úplne ma to zaskočilo. Nestáva sa mi často, že chodím k lekárom a z ničoho nič zistím, že mám rakovinu. Sedel som a rozmýšľal. Vôbec nefajčím, čo to má znamenať?"

Tisíce pacientov zostali v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Sarah Hargreavesová bola na tom horšie, pretože čakala na výsledky lekárskych testov. Keď dostala prvú správu, bola práve na nákupoch. Prišlo jej zle a zatočila sa jej hlava. "Bola som v takom šoku, že ma začali bolieť aj zuby. Len pred pár dňami mi odstránili materské znamienko a čakala som na výsledok biopsie. Test sa musel dokonca opakovať. Teraz si predstavte, že čakáte a dostanete takúto správu. Keď som následne volala do ordinácie, nikto mi nedvíhal", povedala s tým, že to bola najhoršia hodina v jej živote.  

Najhorší možný scenár 

Carl Chegwin ešte na margo chyby poznamenal, že druhá správa, ktorá bola odoslaná tiež hromadne, mohla mať pre niekoho strašné následky. "Predstavte si, že niekto mal skutočne dostať tú strašnú správu o rakovine a metastázach. Keď druhú SMS s ospravedlnením posielal ten istý človek, mohlo sa stať, že ju dostal aj tento pacient. Prišla by mu teda aj tretia správa s tým, že to bol omyl a skutočne má rakovinu," poznamenal ironicky Chegwin.

Viac o téme: RakovinaOmylSMSVianoceVeľká BritániaDoncasterAskern Medical Practice
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu