Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Trumpov obrázok úspešného podnikateľa sa rozpadá: Toľkoto zaplatil počas prezidentovania na daniach

 Trumpovo podnikanie medzi rokmi 2015 a 2020 vykázalo stratu v hodnote vyše 50 miliónov dolárov. Zobraziť galériu (2)
Trumpovo podnikanie medzi rokmi 2015 a 2020 vykázalo stratu v hodnote vyše 50 miliónov dolárov. (Zdroj: SITA/AP/Seth Wenig)

WASHINGTON - Bývalý americký prezident Donald Trump v prvých troch rokoch v úrade zaplatil na daniach 1,1 milióna dolárov a vo štvrtom roku nezaplatil nič. Jeho podnikanie medzi rokmi 2015 a 2020 vykázalo stratu v hodnote vyše 50 miliónov dolárov. Vyplýva to z dokumentov zverejnených kongresovým výborom pre štátne príjmy, píše denník The New York Times (NYT).

Zverejnené záznamy preukazujúce významné straty narúšajú Trumpovi, prezidentskému kandidátovi na rok 2024, dlho budovaný obraz úspešného podnikateľa, píše agentúra Reuters.

Bývalý americký prezident Donald Trump si bol zahrať svoj obľúbený golf (Zdroj: Profimedia)

Dáta ukazujú, že Trump do Bieleho domu nastúpil v čase, keď jeho podnikanie trpelo značnými stratami - za rok 2015 a 2016 dohromady vo výške takmer 64 miliónov dolárov, v roku 2017 stratil 12,8 milióna dolárov. Do čiernych čísel sa bývalý prezident dostal až v rokoch 2018 a 2019, keď vykázal hrubý príjem dohromady takmer 29 miliónov dolárov. V roku 2020 bol Trump opäť v strate 4,7 milióna dolárov.

Na daniach Trump odviedol významnejšie čiastky rádovo stoviek tisíc dolárov v rokoch 2015, 2018 a 2019. V každom zo stratových rokov 2016 a 2017 zaplatil na daniach 750 dolárov a v roku 2020 neodviedol na daniach nič.

Trump bude opäť kandidovať v prezidentských voľbách
Zobraziť galériu (2)
Trump bude opäť kandidovať v prezidentských voľbách  (Zdroj: SITA/AP Photo/Rebecca Blackwell)

Detaily o výsledkoch Trumpovho podnikania, ktorý podával daňové priznanie spoločne s manželkou Melaníou, vychádzajú z dokumentov, ktoré zverejnil kongresový výbor pre štátne príjmy. Ten podľa NYT požiadal berný úrad IRS, aby niektoré Trumpove obchodné praktiky dôkladnejšie prešetril, konkrétne jeho charitatívne dary v podobe pozemkov alebo hotovosti.

Demokratmi ovládaný výbor priznania dostal na konci novembra, získať sa ho však snažil už niekoľko rokov predtým. Do cesty sa mu v čase Trumpovej vlády stavalo ministerstvo financií, ktoré svoj postoj zmenilo až po nástupe prezidenta Joea Bidena. Trump sa proti tomu bránil v niekoľkých súdnych procesoch, najvyšší súd však v novembri s konečnou platnosťou zverejnenia povolil.

Trumpovi advokáti označili počínanie výboru pre štátne príjmy za "politicky motivovanú rybársku výpravu".

Viac o téme: PrezidentDaneStratyUSADonald Trump
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu