Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

NASA vypustila novú družicu na monitorovanie hladiny vôd na Zemi

Zem
Zem (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON — Z Vanderbergovej vesmírnej základne v Kalifornii odštartovala v piatok o 12.46 h SEČ raketa s družicou SWOT, ktorej úlohou bude monitorovať prakticky všetky povrchové vody na Zemi. Správu sme prevzali z agentúry AFP.

Družicu SWOT (Surface Water and Ocean Topography) spoločne vyvinuli experti amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) a francúzskeho Národného centra kozmického výskumu (CNES). Na obežnú dráhu Zeme ju vyniesla raketa Falcon 9 súkromnej spoločnosti SpaceX. Úlohou novej družice, vybavenej sofistikovanými prístrojmi s vysokou citlivosťou a rozlišovacou schopnosťou, bude merať výšku hladiny jazier, riek, oceánov a ďalších povrchových vodných zdrojov takmer po celej Zemi. Družica bude schopná sledovať napríklad jazerá a vodné nádrže s rozlohou väčšou než šesť hektárov, rieky širšie ako 100 metrov, uvádza sa na webovej stránke NASA.

Vedci budú sledovať kolobeh vody

"SWOT bude znamenať revolučný posun v porozumení pohybov vôd na našej planéte," napríklad oceánskych prúdov a vírov, uviedla riaditeľka divízie NASA pre výskum Zeme Karen St. Germainová. Získané poznatky podľa nej pomôžu pri predchádzaní povodniam v regiónoch s dostatkom vôd a tiež pri zaistení dostatku vody v oblastiach Zeme postihnutých suchom. Vedci tiež dúfajú, že budú môcť lepšie preskúmať, ako hladiny vodných zdrojov a kolobeh vody na Zemi ovplyvňuje postupujúca klimatická zmena.

Merania by mala vykonávať približne tri a pol roka

Družica SWOT začne vykonávať hydrologické merania až za približne šesť mesiacov, keď absolvuje potrebné technické previerky a kalibrácie. Vedci budú môcť prostredníctvom novej družice napríklad monitorovať milióny jazier, pričom dosiaľ ich bolo z vesmíru viditeľných len niekoľko tisíc. SWOT bude operovať vo výške približne 890 kilometrov nad zemských povrchom. Merania by mala vykonávať približne tri a pol roka, ale jej životnosť je možné predĺžiť až na päť a viac rokov.

Viac o téme: VodaHladinaDružicaNASAZem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu