Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

David O'Sullivan sa stal prvým osobitným vyslancom pre sankcie EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že prvým medzinárodným osobitným vyslancom pre vykonávanie sankcií uvalených Európskou úniou sa stane David O'Sullivan. Tento bývalý generálny tajomník eurokomisie, exveľvyslanec EÚ v Spojených štátoch a vysoký diplomat EÚ sa tejto funkcie ujme v druhej polovici januára 2023.

Komisia spresnila, že cieľom vytvorenia tejto funkcie je posilniť súčasné medzinárodné opatrenia a zabezpečiť nepretržité diskusie na vysokej úrovni s tretími krajinami. Snahou je vyhnúť sa obchádzaniu alebo ignorovaniu reštriktívnych opatrení, ktoré EÚ uvalila na Rusko od začiatku vojny proti Ukrajine.

O'Sullivan bol predtým okrem iného prevádzkovým riaditeľom Európskej služby pre vonkajšiu činnosť, zodpovedným za zriadenie nového diplomatického zboru EÚ (2010 – 2015). Bol aj šéfom Generálneho riaditeľstva EK pre obchod (2005 – 2010), keď bol hlavným vyjednávačom rokovaní o rozvoji v Dauhe a zodpovedným za dohľad nad implementáciou niekoľkých dohôd o voľnom obchode a uzavretím dohody EÚ s Južnou Kóreou. Pôsobil tiež ako generálny tajomník Európskej komisie (2000 – 2005) a aj ako vedúci kabinetu bývalého predsedu eurokomisie Romana Prodiho (1999 – 2000).

Viac o téme: SankcieVyslanecDavid O'Sullivan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu