Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zelenskyj v talkshow: Ak by Putin umrel, mohlo by to znamenať rýchly koniec vojny

Volodymyr Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP, File)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj verí, že rýchly koniec vojny je možný, ak náhle zomrie ruský prezident Vladimir Putin. Autoritárske režimy sú prispôsobené jednej osobe. „Keď táto osoba odíde, inštitúcie sa zastavia. Jeden taký čas bol v Sovietskom zväze. Všetko sa zastavilo,“ povedal Zelenskyj v predtým zverejnenom rozhovore s americkým moderátorom Davidom Lettermanom. Po smrti 70-ročného Putina by sa Rusko najskôr zaoberalo samo sebou.

Podľa ukrajinských médií Zelenskyj v diskusnej relácii USA povedal o svojich plánoch na obdobie po vojne s Ruskom.

292. deň vojny na Ukrajine (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

"Budem ale prezidentom, pokiaľ nevyhráme"

„Chcem ísť len k moru a dať si pivo,“ povedal 44-ročný muž. To však bude možné až po víťazstve Ukrajiny. „Budem však prezidentom, kým nevyhráme,“ vyhlásila hlava štátu, ktorú zvolili v roku 2019.

Kyjev neverí v ruské použitie jadrových zbraní

Zelenskyj neverí, že by Putin mohol použiť jadrové zbrane. "Je si vedomý toho, že ak ich použije, budú mať pre neho osobné následky," zdôraznil Ukrajinec. Putin príliš miluje život na to, aby urobil tento krok.

Rusko napadlo Ukrajinu koncom februára. Po vojenských neúspechoch Moskva stále kontroluje dobrých 18 percent územia Ukrajiny.

Na druhej strane v Rusku dostal pokutu muž za to, že verejne rozprával o sne o ukrajinskom prezidentovi Zelenskom. Ivan Losev zo sibírskej Čity bol uznaný vinným z "diskreditácie" ruskej armády, a preto musí teraz zaplatiť 30 000 rubľov (okolo 450 eur), informovali v pondelok ruské médiá s odvolaním sa na príslušný súd.

Štáty G7 sľubujú Kyjevu ďalšiu podporu

Medzitým štáty G7 prisľúbili, že budú naďalej podporovať Ukrajinu v jej obrannom boji proti Rusku. Štáty sú stále pevne na strane Ukrajiny, povedal v pondelok večer nemecký kancelár Olaf Scholz. Ukrajinu budú podporovať „dokiaľ to bude potrebné“. Zároveň sa udržiava vysoký ekonomický tlak na Rusko.

Viac o téme: SmrťTalkshowVladimir PutinDavid LettermanVolodymyr ZelenskyjKoniec vojny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu