Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

VOJNA na Ukrajine Deň tristodvadsiaty prvý (10. január 2023)

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Alexey Danichev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ruské úrady v pondelok oznámili paralelné trestné stíhania dvoch prominentných kritikov Kremľa. Ide o známeho herca Artura Smoľjaninova, kritického voči vojne na Ukrajine, ako aj o podnikateľa a stúpenca ruskej opozície Borisa Zimina. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 320

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 320 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Ukrajinský oligarcha a politik Viktor Medvedčuk bol zbavený ukrajinského občianstva. Príslušný výnos podpísal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informovala v utorok stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

21:45 Online predaj sieťotlačí britského graffiti umelca Banksyho, ktorého výťažok poputuje na humanitárnu pomoc pre Ukrajinu, sa stal terčom útokov z ruských IP adries. Oznámila to v utorok medzinárodná charitatívna organizácia Legacy of War Foundation, ktorá predaj organizovala. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

19:45 Viac ako 600 ruských agentov a špiónov bolo od začiatku vojny odhalených na Ukrajine. Oznámila to Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU), na ktorú sa v utorok odvolala spravodajská stanica Sky News.

19:29 Predstavitelia Spojených štátov a ich spojencov sa na budúci týždeň stretnú na americkej vojenskej základni Ramstein v Nemecku, kde sa uskutoční ďalšie kolo rokovaní o vojenskej podpore Ukrajiny brániacej sa pred ruskými inváznymi silami. V utorkovom vyhlásení to uviedla základňa Ramstein, informuje agentúra AFP a podľa jej správy aj TASR.

18:10 Ukrajinskí vojaci začnú s výcvikom zameraným na používanie amerických systémov protivzdušnej obrany Patriot už na budúci týždeň, uviedli pre stanicu CNN dvaja predstavitelia USA oboznámení s touto záležitosťou, informuje TASR. Výcvikový program bude prebiehať na vojenskej základni Fort Sill v štáte Oklahoma. Fort Sill je jednou zo štyroch hlavných výcvikových lokalít ozbrojených síl USA a sídli tam aj delostrelecká škola americkej armády.

17:20 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková navštívila v utorok východoukrajinské mesto Charkov. Stala sa tak prvou členkou nemeckej vlády, ktorá prišla do oblasti blízko frontovej línie, a tiež najvyššie postavenou západnou političkou na návšteve Charkova od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári. Informuje o tom TASR na základe správ agentúr DPA a AFP.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková a ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba počas návštevy v ukrajinskom Charkove
Zobraziť galériu (2)
Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková a ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba počas návštevy v ukrajinskom Charkove  (Zdroj: TASR/AP)

16:05 Kremeľ tvrdí, že Ukrajina reagovala na dočasné prímerie cynicky.

Kremeľ v utorok vyhlásil, že Ukrajina a jej západní spojenci reagovali cynicky na 36-hodinové jednostranné prímerie, ktoré ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil v čase pravoslávnych Vianoc. TASR informuje na základe správy prevzatej z denníka The Guardian. "Stretli sme sa s cynickou reakciou zo strany Kyjeva a viacerých západných lídrov," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

15:36 Ruská armáda a oddiely súkromnej vojenskej spoločnosti Vagner ovládajú väčšinu územia mesta Soledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Informovala o tom britská stanica BBC s odvolaním sa na situačnú správu britského ministerstva obrany z utorka dopoludnia, píše TASR.

13:32 Rusko bude pokračovať vo vyvíjaní svojej jadrovej triády - balistických rakiet, ponoriek a strategických bombardérov - pretože tieto zbrane mu zaisťujú suverenitu. Vyhlásil to v utorok ruský minister obrany Sergej Šojgu. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

13:27 Vrcholní predstavitelia Európskej únie a NATO sa v utorok v spoločnom vyhlásení zaviazali k rozšíreniu spolupráce medzi týmito dvoma inštitúciami. Vyjadrili podporu Ukrajine a upozornili i na výzvu zo strany Číny. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

12:53 V Rusku sa na pozadí vojenskej invázie na susednú Ukrajinu darí sexuálnym večierkom. Dopyt po nich vzrástol, pretože sa ľudia chcú zbaviť stresu a rozptýliť, píše server The Insider s odkazom na organizátorov stretnutí. Naopak v oblasti erotických služieb je podľa neho situácia zložitejšia, sexuálna pracovníčka nižšej a strednej cenovej kategórie cíti dopady mobilizácie.

12:13 Ruský generálplukovník Alexandr Lapin bol vymenovaný do funkcie náčelníka generálneho štábu pozemných vojsk ruskej armády napriek kritike jeho výkonu na Ukrajine. V utorok to s odvolaním sa nemenovaný zdroj uviedla ruská štátna agentúra TASS, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

11:05 Rusko v súčasnosti na Ukrajine bojuje proti Severoatlantickej aliancii vedenej Spojenými štátmi. Vyhlásil to v utorok jeden z najbližších spolupracovníkov prezidenta Vladimira Putina - tajomník ruskej Bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

9:30 Ruské sily dosiahli mierny pokrok v bojoch o mesto Bachmut na východe Ukrajiny, kde Moskva útočí už niekoľko mesiacov. TASR o tom informuje na základe utorkovej správy britského ministerstva obrany.

9:11 Ruská vojenská loď vybavená hypersonickými zbraňami absolvovala cvičenie v Nórskom mori. Oznámilo to v utorok ruské ministerstvo obrany, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

9:01 Ukrajinský premiér Denys Šmyhal v pondelok na Twitteri oznámil, že jeho krajina a Južná Kórea pokračujú v rozvíjaní partnerstva. TASR informuje podľa správy agentúry Jonhap.

8:33 Nemecký kancelár Olaf Scholz v pondelok v Berlíne bránil svoju politiku dodávok zbraní Ukrajine a odmietol kritiku, že bol príliš váhavý po vypuknutí vojny. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

7:34 K spoločnej podpore Ukrajiny a ďalšiemu rozvoju vzájomnej spolupráce sa dnes zrejme prihlásia lídri Severoatlantickej aliancie a Európskej únie. V historicky tretej spoločnej deklarácii, ktorej dojednanie sa kvôli rozdielnym predstavám členských krajín oneskorilo o niekoľko mesiacov, sa oba bloky vymedzia voči ruskej hrozbe a rastúcemu čínskemu vplyvu v otázke globálnej bezpečnosti.

6:46 Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan v pondelok pripustil, že predaj bezpilotných lietadiel iránskej výroby Rusku môže znamenať, že Irán takto prispieva k vojnovým zločinom. "Ich zbrane sa používajú na zabíjanie civilistov na Ukrajine a na uvrhnutie miest do chladu a tmy, čo z nášho pohľadu stavia Irán do pozície, v ktorej môže potenciálne prispieť k páchaniu rozsiahlych vojnových zločinov," povedal Sullivan pred novinármi.

6:23 Predstavitelia ruskej opozície a kritici Kremľa žijúci v exile, ktorí s cieľom jednotiť odporcov agresie Ruska voči Ukrajine založili "protivojnový výbor", v pondelok vyzvali Rusov žijúcich v zahraničí, aby sa 24. februára zúčastnili na protestoch proti vojne na Ukrajine.

6:01 Kyjevský autoservis dáva druhý život zchátralým vozidlám. Opravuje ich a posiela na front, kde poslúžia k zásobovaniu ukrajinskej armády v pokračujúcej vojne, píše agentúra AFP.

Rusko začalo trestne stíhať prominentných kritikov Kremľa

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) vo vyhlásení uviedol, že jeho predseda Alexander Bastrykin nariadil začatie trestného stíhania ruského divadelného a filmového herca Smoľjaninova, ktorý po spustení ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine opustil krajinu a opakovane sa vyjadroval proti vojne.

Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že Smoľjanin "urobil sériu vyjadrení namierených proti Rusku v rozhovore pre západné médiá". Výbor však nekonkretizoval, ktoré zo Smoľjaninových krokov predstavovali trestný čin a aké obvinenia budú proti nemu vznesené, píše AP. V radoch stúpencov Kremľa vyvolali pobúrenie jeho vyjadrenia z minulého týždňa. Pre nezávislý web Novaja Gazeta Europe totiž povedal, že ak by mal bojovať vo vojne, bojoval by "na strane Ukrajiny". "Pre mňa je to na strane mojich bratov, na ktorých zaútočili moji ďalší bratia," uviedol.

Prípad proti Smoľjaninovovi prichádza v čase stupňujúcej sa ostrej rétoriky o Rusoch, ktorí kvôli vojne opustili krajinu. Ruskí poslanci dokonca naznačili zhabanie majetku tých, ktorí sa presťahovali do zahraničia, či zvýšenie daní tým, ktorí pokračujú v práci na diaľku pre ruské spoločnosti. Ďalší takýchto ľudí jednoducho označili za "zradcov".

V separátnom prípade zaradilo ruské ministerstvo vnútra prominentného filantropa Borisa Zimina na medzinárodný zoznam najhľadanejších osôb v súvislosti s obvineniami z podvodu. Práve Zimin finančne podporoval niekoľko nezávislých ruských médií i projekty uväzneného opozičného lídra Alexeja Navaľného.

Zimin údajne opustil Rusko už v roku 2015. V septembri minulého roka bol zaradený na ruský zoznam osôb považovaných za "zahraničných agentov".Navaľnyj uviedol, že Zimin zaplatil 79.000 eur za jeho evakuáciu na liečenie zo sibírskeho mesta Omsk do Berlína v auguste 2020, keď po otrave upadol do kómy, pripomína AP.

Ukrajinskí vojaci odolávajú novým ruským útokom na mesto Soledar

Ukrajinské jednotky odolávajú "novým a ešte tvrdším útokom" ruských jednotiek na mesto Soledar, uviedol v pondelok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Soledar sa nachádza blízko mesta Bachmut na východe Ukrajiny, ktoré sa Moskva snaží dobyť už niekoľko mesiacov. "Ďakujem všetkým našim vojakom, ktorí bránia náš Bachmut... (a) všetkým bojovníkom v Soledare, ktorí odolávajú novým a ešte ťažším útokom votrelcov!" vyhlásil Zelenskyj v pravidelnom videoposolstve. Ako dodal, jeho vojaci "získali dodatočný čas a (uchovali) sily pre Ukrajinu".

Ukrajinský prezident zároveň podľa agentúry DPA opísal situáciu v meste Soledar za "naďalej mimoriadne napätú". "Je to veľmi ťažké: Nezostali tam už takmer žiadne neporušené múry," podotkol.

"Aj keď však okupanti v súčasnosti sústreďujú svoje najväčšie úsilie na Soledar, výsledkom tohto ťažkého a pretrvávajúceho boja bude oslobodenie celého nášho Donbasu," ubezpečil Zelenskyj. Odpor ukrajinských vojakov v Soledare podľa neho získa čas pre celú tamojšiu armádu. "Boj o Donbas pokračuje," dodal.

O masívnych ruských útokoch na mesto Soledar predtým informovala aj námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Soledar je spolu s neďalekým Bachmutom časťou ukrajinského obranného múru pred oblasťou medzi Slovianskom a Kramatorskom, píše DPA.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinBojex+Volodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu