Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Škandál KATAR GATE: Vysoká politička EÚ mala byť prichytená priamo pri čine, za Katar lobovala už v minulosti

Bývalá podpredsedníčka Európskeho parlamentu Eva Kailiová Zobraziť galériu (4)
Bývalá podpredsedníčka Európskeho parlamentu Eva Kailiová (Zdroj: Facebook/Eva Kaili)

BRUSEL – Keď sa stal Katar jedným z hlavných kandidátov na konanie svetového šampionátu 2022 vo futbale, mnoho ľudí tomu nechcelo uveriť. Najväčším prekvapením však bolo, keď sa táto arabská krajina stala skutočne dejiskom šampionátu. V súčasnosti, keď sú na programe už len posledné štyri zápasy, sa dostala na povrch informácia o korupcii v spojení s dejiskom šampionátu a vysokej političky Európskeho parlamentu.

Belgická prokuratúra obvinila koncom minulého týždňa podpredsedníčku Európskeho parlamentu Evu Kailiovú a troch ďalších politikov, vrátane bývalého europoslanca Piera Antonia Panzeriho, z korupcie v rámci rozsiahleho vyšetrovania údajnej kampane proti nezákonnému ovplyvňovaniu dejiska šampionátu vo futbale 2022. Uvádza to denník Politico. Grécku europoslankyňu zatkli v piatok v rámci vyšetrovania korupcie vo veci podozrenia z nezákonného lobovania zo strany Kataru, ktorý je hostiteľom prebiehajúcich Majstrovstiev sveta.

Prokurátor uviedol, že štyroch zo šiestich ľudí zadržaných v piatok 9. decembra obvinili z účasti v zločineckej organizácii, prania špinavých peňazí a korupcie. Ďalší dvaja boli prepustení na slobodu. Belgické noviny L'Echo uviedli, že medzi páchateľmi je podpredsedníčka Európskeho parlamentu Eva Kailiová. Le Soir informoval, že zadržali aj jej partnera Francesca Giorgia, ktorý je zakladateľom mimovládnej organizácie Fight Impunity a asistent jedného z poslancov Európskeho parlamentu. V prípade bol obvinený aj prezident Fight Impunity, bývalý taliansky europoslanec Pier Antonio Panzeri. Kailiovej otec, ktorý bol spočiatku tiež zadržaný, je už na slobode aj s odborárom Lucom Visentinim.

Výrazná podpora pre Katar

Kailiovej bola pozastavená činnosť podpredsedníčky Európskeho parlamentu. Členka stredoľavej strany Socialist & Democrat (S&D), bola jednou zo 14 podpredsedov Európskeho parlamentu. Ukázalo sa, že patrila medzi najvýraznejších podporovateľov Kataru, pričom nedávno po stretnutí s tamojším ministrom práce označila krajinu za priekopníka v oblasti pracovných práv. Jej vyjadrenia prišli až po tom, ako svet obleteli informácie o úmrtí robotníkov počas stavby futbalových štadiónov. Po jej piatkovom zatknutí bola suspendovaná ako z politického hnutia S&D v Bruseli, tak aj zo svojej domácej politickej strany Pasok v Grécku.

Taška plná peňazí

Politička bola zatknutá aj napriek využívaniu poslaneckej imunity. Kailiová mala byť totiž s najväčšou pravdepodobnosťou prichytená pri čine. Vo väzbe môže zostať maximálne mesiac. Počas tejto doby musí Európsky parlament buď zrušiť jej imunitu, alebo začať voči nej súdny proces.

Škandál KATAR GATE: Vysoká
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Političkinho otca Alexandrosa Kailisa údajne zadržali s taškou plnou peňazí. Hotovosť doteraz nebola spočítaná, ani overená pravosť bankoviek. Louis Colart z denníka Le Soir však uviedol, že ide o niekoľko sto tisíc eur.

Razia v dome 

Bývalý taliansky europoslanec Antonio Panzeri bol členom skupiny S&D v Európskom parlamente, kde pôsobil do roku 2019. Skupina bola  kritizovaná  za mierny postoj ku Kataru v období pred usporiadaním majstrovstiev sveta. Panzeriho manželku a dcéru zatkla talianska polícia v piatok v rámci vyšetrovania, informovalo Corriere della Sera.

Škandál KATAR GATE: Vysoká
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

V sobotu večer urobila polícia raziu v dome belgického europoslanca Marca Tarabellu. Ktorý pôsobí ako podpredseda delegácie Európskeho parlamentu pre vzťahy s Arabským polostrovom a ako  spolupredseda športovej skupiny. Napokon nebol zatknutý. Vyšetrovatelia v Bruseli majú podozrenie, že Katar využíval peniaze a dary na ovplyvňovanie ekonomických a politických rozhodnutí v Bruseli. "Existuje tu podozrenie, že tretím stranám v Európskom parlamente boli vyplatené veľké sumy peňazí, prípadne doručené honosné dary, aby ovplyvnili rozhodnutie parlamentu," uviedla vo vyhlásení belgická federálna prokuratúra.

 Dnes prehľadali priestory europarlamentu v Bruseli

V rámci vyšetrovania údajnej korupcie, ktoré viedlo k zatknutiu Kailiovej, belgickí vyšetrovatelia prehľadali kancelárie Európskeho parlamentu v Bruseli.  TASR správu prevzala z agentúry AFP. Belgická prokuratúra spresnila, že cieľom prehliadky priestorov EP v Bruseli bolo zaistenie elektronických dát desiatich zamestnancov parlamentu.

Metsolová ku Katargate: Je to útok na Európsky parlament i demokraciu 

Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová v pondelok vo svojom prejave v Štrasburgu vyhlásila, že údajné podplácanie cudzou krajinou je útokom na demokraciu. Reagovala tým na korupčnú kauzu, v ktorej belgickí vyšetrovatelia obvinili štyroch ľudí spojených s EP vrátane gréckej europoslankyne a jednej z podpredsedníčok EP Evy Kailiovej.

Podľa Metsolovej v korupčnej kauze známej aj ako Katargate jej aktéri napojení na autokratické tretie krajiny údajne využili mimovládne organizácie, odbory, jednotlivcov, asistentov a poslancov Európskeho parlamentu, aby ovplyvňovali dianie v EP. "Ich zlomyseľné plány zlyhali," dodala.

Nová predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová
Zobraziť galériu (4)
Nová predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

Poznamenala súčasne, že vždy sa nájdu ľudia, ktorí sú ochotní podstúpiť riziko pre to, aby získali "tašku plnú peňazí". Podstatné podľa nej však je, aby títo ľudia pochopili, že za svoje činy sa budú zodpovedať v plnom rozsahu, ako sa to stalo aj v tomto prípade.

"Korupcia nemôže zvíťaziť," vyhlásila Metsolová v pondelok – tri dni po tom, ako sa v bruselskom sídle EP a vo viacerých domoch v Bruseli uskutočnili policajné prehliadky, pri ktorých sa našla veľká hotovosť. 

Tieto policajné razie sa uskutočnili na základe podozrení, že  jedna z monarchií v Perzskom zálive sa snažila vylepšiť svoj obraz v EÚ a pokúšala sa ovplyvňovať rozhodnutia v európskom zákonodarnom zbore. V súvislosti s týmto prípadom sa spomína Katar, ktorého predstavitelia však v sobotu kategoricky popreli, že by ich krajina bola zapletená do pokusov o korupciu v europarlamente. "Akékoľvek obvinenie z protiprávneho konania zo strany štátu Katar je závažnou dezinformáciou," uviedol v sobotu predstaviteľ katarskej vlády. 

V reakcii na podozrenia vznesené voči Kataru Metsolová v pondelok informovala, že správu, ktorá sa týkala liberalizácie vízového režimu EÚ pre občanov Kataru, pošle späť do výboru, čím odloží alebo zmarí rozhodnutie europarlamentu v tejto veci. Konanie zadržaných podozrivých belgická federálna prokuratúra kvalifikovala ako pokus údajnej "zločineckej organizácie ovplyvniť politiku Európskej únie v prospech štátu z Perzského zálivu".

Ako v pondelok uviedla agentúra AFP, viacerí poslanci Európskeho parlamentu, ako aj bojovníci za transparentnosť požadujú prísnejšie pravidlá proti úplatkárstvu v EP. Manon Aubryová, šéfka ľavicovej skupiny v EP, vyzvala Kailiovú, aby odstúpila z funkcie. Zároveň žiada vytvoriť vyšetrovaciu komisiu, aby preverila "zlyhanie" europarlamentu v tejto afére.

Viac o téme: KorupciaBruselKatarParlamentMS 2022Eva KailiováKatar Gate
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu