Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hlavný podozrivý v afére Katargate sa dohodol na spolupráci s vyšetrovateľmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

BRUSEL – Údajný hlavný aktér korupčného škandálu v Európskom parlamente (EP) spájaného s Katarom a Marokom sa rozhodol výmenou za miernejší trest prezradiť informácie o prípade. Oznámila to v utorok belgická prokuratúra, informujú o tom agentúry AP a DPA.

Bývalý taliansky europoslanec Pier Antonio Panzeri podpísal podľa federálnej prokuratúry vyhlásenie, že ľutuje svoje činy. Europoslanca v decembri obvinili z korupcie, prania peňazí a členstva v zločineckej organizácii. Podľa belgického zatykača vydaného na jeho manželku a dcéru, ktoré žijú v Taliansku, je podozrivý, že sa výmenou za úplatu snažil ovplyvňovať prácu EP v prospech Kataru a Maroka. Obe krajiny takéto tvrdenia popierajú.

Sľubuje prezradiť fungovanie korupčného plánu

Belgická prokuratúra v utorok už oznámila, že Panzeri stiahol odvolanie proti rozhodnutiu sudcu o vyšetrovacej väzbe. Vo vyhlásení sľubuje prezradiť vyšetrovateľom okrem iného ako fungoval korupčný plán, kto ďalší sa na ňom zúčastňoval, aké finančné dohody uzavreli s inými krajinami a aké boli ciele. Výmenou dostane Panzeri miernejší trest zahŕňajúci odňatie slobody, pokutu a zhabanie všetkého majetku, ktorý korupčnou činnosťou získal.

Europoslanci žiadajú odstrániť medzery, ktoré umožňujú aféry ako Katargate

Mesiac po obvineniach niektorých poslancov Európskeho parlamentu (EP) v súvislosti s aférou Katargarte europoslanci v utorok v Štrasburgu vyzvali prijať konkrétne opatrenia, ktoré odstránia medzery umožňujúce podobné udalosti. Podľa eurokomisárky Ylvy Johanssonovej "niekoľko ľudí ohrozilo dobrú prácu toľkých iných ľudí". Viac transparentnosti a zodpovednosti samo o sebe nestačí na boj proti korupcii, ktorú treba riešiť v plnej sile zákona. Oznámila, že Európska komisia (EK) predloží nový zákon na kriminalizáciu všetkých foriem korupcie s jednotnými definíciami a sankciami v celej EÚ a potrebnými nástrojmi pre políciu a súdy. Okrem toho EK pripravuje druhý súbor právnych opatrení ako "balíček na obranu demokracie".

Europoslanci, ktorí sa ujali slova v mene politických skupín v EP, vyjadrili hnev, hanbu a šok z obvinení z korupcie. Veľká väčšina politických frakcií vyjadrila nesúhlas s tým, že činy niekoľkých jednotlivcov vrhajú tieň na inštitúciu, ktorá zastupuje všetkých Európanov. Diskusia v pléne EP sa točila okolo konkrétnych návrhov na ďalší postup. Europoslanci navrhujú zriadenie osobitného výboru na vyšetrovanie kauzy, povinne uplatňovaný register transparentnosti EÚ, vytvorenie nezávislého etického orgánu pre inštitúcie EÚ, zlepšenie pravidiel oznamovania korupcie, lepšie presadzovanie už existujúcich pravidiel a zohľadnenie zistení dvoch osobitných parlamentných výborov pre zahraničné zasahovanie do všetkých demokratických procesov v EÚ (INGE a ING2).

Zvýšenie transparentnosti a zodpovednosti sa môže uskutočniť iba otvorene

Väčšina sa zhodla, že zvýšenie transparentnosti a zodpovednosti sa môže uskutočniť iba otvorene, verejne a prevzatím zodpovednosti tam, kde je to potrebné, s cieľom znovu získať dôveru verejnosti. Nejde o to, ktorá krajina je momentálne v centre pozornosti pri pokusoch o zasahovanie do európskej demokracie, ale o to, že EÚ a najmä europarlament sa musia pred takýmito pokusmi chrániť. Niektorí europoslanci vo svojom prejave upozornili, že verejnosť dianie v EP vníma ako kultúru beztrestnosti a tiež na nepriaznivé účinky lobingu. Poukázali aj na to, že dodatočné príjmy poslancov a spôsob akým ich míňajú, nie sú dostatočne podrobne monitorované.

V dozvukoch aféry Katargate si v stredu budú vyberať nového podpredsedu EP. Po odvolaní gréckej europoslankyne Evy Kailisovej, ktorá bola zadržaná belgickými úradmi kvôli podozreniam z korupcie, sa táto funkcia uvoľnila.

Viac o téme: KorupciaŠkandálTrestKatargate
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu