Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poľsko podporuje slobodné a nezávislé Bielorusko, tvrdí prezident Andrzej Duda

Poľský prezident Andrzej Duda Zobraziť galériu (2)
Poľský prezident Andrzej Duda (Zdroj: SITA/AP Photo/Andreea Alexandru)

VARŠAVA - Poľský prezident Andrzej Duda vo štvrtok povedal, že jeho krajina chce mať hranice so slobodným a nezávislým Bieloruskom, nie s okupovaným územím. Informovala o tom tlačová agentúra PAP.

"Chceme hraničiť so slobodným, zvrchovaným a nezávislým Bieloruskom, ktorého spoločnosť, bratský národ, je schopná o sebe rozhodovať," uviedol Duda po stretnutí s predstaviteľmi bieloruskej opozície. Na stretnutí vo Varšave bola aj bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská, súperka dlhoročného prezidenta Alexandra Lukašenka v posledných voľbách v auguste 2020. Lukašenko vtedy podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil; západ a opozícia však považujú voľby za zmanipulované, pripomína PAP. Cichanovská bola nútená po voľbách emigrovať.

Vladimir Putin a Alexandr Lukašensko vo vzájomnom objatí
Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin a Alexandr Lukašensko vo vzájomnom objatí  (Zdroj: SITA/Pool Photo via AP, File)

"Nechceme hraničiť s okupovaným územím, kde je ruská armáda, ktorá bojuje proti slobodnej a nezávislej spoločnosti," vyhlásil Duda. Poľsko podľa neho podporuje opozíciu v Bielorusku vzhľadom na "hlboké presvedčenie, že tento zápas bude úspešný pre Bielorusov, ktorí chcú mať slobodnú a zvrchovanú krajinu". Na stretnutí Duda ubezpečil, že Bielorusi, ktorí ušli zo svojej vlasti, sú v Poľskú vítaní a želá si, aby jeho krajinu vnímali ako ďalší domov. V súvislosti s vojnou na Ukrajine poľský prezident dodal, že urobí všetko pre to, aby svetu povedal, že skutoční Bielorusi nie sú Rusmi a že by nikdy nesúhlasili s ruskou okupáciou a nadvládou.

Viac o téme: HranicePoľskoBieloruskoAndrzej DudaPoľský prezident
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu