Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

V Minsku sa začal súdny proces s Cichanovskou: Čelí obžalobe z vlastizrady

Sviatlana Cichanovská Zobraziť galériu (3)
Sviatlana Cichanovská (Zdroj: SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

MINSK - V Minsku sa v utorok začal súdny proces proti líderke bieloruskej opozície Sviatlane Cichanovskej. Političku súdia v neprítomnosti, keďže dlhodobo žije v exile. Informuje o tom agentúra AFP, ktorá sa odvolala na bieloruské štátne médiá.

Cichanovská deklarovala víťazstvo v sporných prezidentských voľbách, ktoré sa v Bielorusku uskutočnili v roku 2020 a podľa oficiálnych výsledkov ich vyhral dlhoročný prezident. Západ aj miestna opozícia označili voľby za zmanipulované.

Alexandr Lukašenko
Zobraziť galériu (3)
Alexandr Lukašenko  (Zdroj: SITA/Nikolay Petrov/BelTA photo via AP)

Opozičná líderka čelí pred súdom množstvu obvinení

Opozičná líderka čelí pred súdom množstvu obvinení vrátane vlastizrady, sprisahania zameraného na uchopenie moci, ako aj vytvorenia a vedenia extrémistickej organizácie, uviedli bieloruské médiá. Líderka bieloruskej opozície označila súdny proces v Minsku za "frašku". Takisto uviedla, že jej pred začiatkom pojednávania nebol umožnený prístup k súdnym dokumentom.

Protest v Litve
Zobraziť galériu (3)
Protest v Litve  (Zdroj: SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis)

Cichanovská žije v exile v Litve

Cichanovská žije v exile v Litve, kam sa uchýlila v auguste 2020 po bieloruských prezidentských voľbách. Za ich víťaza sa vyhlásil Lukašenko, avšak bieloruská opozícia ani Západ ho neuznali za legitímne zvolenú hlavu štátu. Lukašenkov režim už od protestov v roku 2020 odsúdil a uväznil veľké množstvo predstaviteľov opozície, novinárov a aktivistov.

Viac o téme: VlastizradaSúdny procesMinskSviatlana Cichanovska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu