Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VOJNA na Ukrajine Deň dvestosedemdesiaty siedmy (27. november 2022)

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Šéf ukrajinskej polície Ihor Klymenko v sobotu povedal, že ruskí vojaci od svojho odsunu z Chersonu usmrtili v tomto meste pri ostreľovaní už 32 civilistov. O život podľa jeho slov prišli najmä pri ruských raketových útokoch, informuje denník The Guardian a stanica Sky News.

Naživo z Ukrajiny

VIDEO Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 276

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 276 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:45 V dôsledku ruského ostreľovania na Ukrajine už bolo poškodených asi 32 000 civilných zariadení a viac ako 700 zariadení kritickej infraštruktúry, uviedol prvý námestník ministra vnútra Jevhen Yenin.

21:22 Národná polícia Ukrajiny zverejnila zábery z prvých minút po raketovom útoku útočníkov na Kyjev 23. novembra.

20:11 Útoky Ruska na ukrajinskú energetickú infraštruktúru sa rovnajú genocíde, tvrdí ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin. Cieľom úderov na kľúčové zariadenia v krajine je totiž podľa neho "celý ukrajinský národ", pričom Moskva sa tým usiluje prinútiť Kyjev ku kapitulácii. Kostin to povedal v nedeľu v rozhovore pre spravodajskú stanicu BBC News.

18:44 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v nedeľu povedal, že Kyjev robí "chybu", keď si kladie podmienky na to, aby začal rokovať s Ruskom. Podľa Lukašenka práve kladenie podmienok začatie takýchto rokovaní znemožňuje.

"Chyba Ukrajincov, (ukrajinského prezidenta) Volodymyra Zelenského, je v tom, že porušujú typické princípy vyjednávacieho procesu. Obzvlášť pri rozhovoroch s obrovským Ruskom. Nuž, nemôžete si klásť podmienky vopred," povedal Lukašenko v rozhovore pre ruskú štátnu televíziu, z ktorého cituje spravodajská stanica CNN.

18:00 Skupina matiek ruských vojakov sa pridala k hnutiu aktivistov a spoločne v nedeľu spustili internetovú petíciu žiadajúcu stiahnutie ruských vojakov z Ukrajiny, informuje spravodajská stanica CNN. Za iniciatívou stojí ruské Feministické protivojnové združenie (FAS). Pre spustenie petície, zverejnenej na webstránke Change.org, zvolili nedeľu, na ktorú v Rusku pripadá Deň matiek.

17:45 Belgický premiér Alexander De Croo a belgická ministerka zahraničných vecí Hadja Lahbibová v nedeľu spoločne navštívili ukrajinské mestá Boroďanka a Buča nachádzajúce sa neďaleko metropoly Kyjev. Tieto mestá boli od začiatku ruskej okupácie vo februári ťažko zasiahnuté bombardovaním. TASR správu prevzala z denníka The Brussels Times, ktorý sa odvoláva na tlačovú agentúru Belga. "Brutalita tejto ruskej vojny sa zdá byť úplne neskutočná," poznamenal De Croo pri pohľade na bojisko opustené Rusmi.

17:00 Nemecko odovzdalo Ukrajine novú dávku pomoci. Správa na webovej stránke federálnej vlády uvádza, že zahŕňa 14 vozidiel pre pohraničnú stráž a ďalšie 2 M1070 Oshkosh. Celkovo už Nemecko previedlo na Ukrajinu 10 z nich.

16:49 Útočníci ostreľovali mesto Kurakhove v Doneckej oblasti. Strela spadla na detské ihrisko v obytnej štvrti. Podľa predbežných údajov zomreli dvaja ľudia, ďalší sa zranil. Poškodené boli štyri domy.

16:26 Strop na cenu ruskej ropy prepravovanej po mori by sa mal pohybovať medzi 30 až 40 USD (28,91 až 38,55 eura) za barel, čo je menej ako úroveň, ktorú navrhla skupina G7, siedmich krajín najbohatších ekonomík sveta. Uviedol to v sobotu (26. 11.) ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

15:37 Ruská armáda sa možno pripravuje na odchod zo Záporožskej jadrovej elektrárne. Tento názor vyjadril šéf ukrajinského Energoatomu Petro Kotin. Oficiálne potvrdenie tejto informácie zatiaľ neexistuje.

14:27 Ministerstvo obrany Spojeného kráľovstva potvrdilo informácie o presune série vysoko presných laserom navádzaných rakiet vzduch-zem Brimstone-2 na Ukrajinu.

13:22 V Donecku hlásia ďalšie útoky.

13:20 Guvernér Dnepropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko informoval, že záchranári vytiahli telo z trosiek skladov zničených ruským raketovým útokom na mesto z 26. novembra. Informuje portál The Kyiv Independent.

13:18 Muži zákona zaútočili na kostol Moskovského patriarchátu v Ivano-Frankivsku. Bezpečnostná služba Ukrajiny dnes informovala, že vykonala prehliadku Chrámu Narodenia Pána, aby čelila možným „podvratným aktivitám ruských špeciálnych služieb na Ukrajine“.

12:19 Guvernér Chersonskej oblasti Jaroslav Januševič dnes informoval, že ruské sily za posledný deň ostreľovali oblasť 54-krát, pričom zabili jedného človeka a dvoch zranili, vrátane dieťaťa.

12:17 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 27. novembru, uvádzajú Ozbrojené sily Ukrajiny.

11:40 Ruskí propagandisti hlásia útoky v okupovanom Donecku v blízkosti Donbass Areny a hotela Victoria.

11:39 Mesto Kryvyj Rih na juhu Ukrajiny sa stalo terčom ruského raketového útoku, uviedli v nedeľu tamojšie úrady. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

10:40 Po najnovšom ruskom masovom raketovom útoku boli v Kyjeve takmer úplne obnovené verejné služby. Vojenská správa mesta Kyjeva 27. novembra uviedla, že elektrina, voda, teplo a mobilné telefónne služby sú v Kyjeve „takmer úplne obnovené“.

10:38 Rusko nie je ani po deviatich mesiacoch vojny na Ukrajine zásadne oslabené a hrozba, ktorú predstavuje pre západné krajiny, sa nijako nezmenšila. Počas návštevy Berlína to uviedol estónsky minister obrany Hanno Pevkur, informovala v nedeľu agentúra DPA.

9:56 Rusko napriek veľkým stratám pravdepodobne nedosiahne operačný prelom v Doneckej oblasti. Rusko aj Ukrajina majú „významné sily“ bojujúce v centrálnom sektore Doneckej oblasti posledné dva týždne, ale ani jedna strana neurobila veľký pokrok. Informuje portál The Kyiv Independent.

9:55 Rusko čoskoro prijme zákon, ktorým zakáže cudzincom využívať program náhradného materstva v krajine, uviedol v nedeľu predseda dolnej komory ruského parlamentu Viačeslav Volodin. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

9:01 Silné sneženie s teplotami pod bodom mrazu sa očakáva v priebehu nedele v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev, kým milióny ľudí v ukrajinskej metropole i jej okolí stále majú nedostatočné dodávky elektriny a tepla. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

8:57 Ropnú rafinériu v Angarsku v Rusku zachvátil požiar.

8:55 Ruské sily zabili 5 civilistov, zranili 4 v Doneckej oblasti 26. novembra. Podľa guvernéra Doneckej oblasti Pavla Kyrylenka boli traja ľudia zabití v Ridkodube, jeden v Chasiv Jar a jeden v Bakhmute.

7:28 Ruské sily pokračujú v terorizovaní Bachmuta, Doneckej oblasti.

7:27 Ukrajina odrazila ruský postup v blízkosti 5 osád na východe. Za posledný deň ukrajinské sily odrazili ruské útoky pri Stelmachivke v Luhanskej oblasti a Bilohorivke, Marinke, Verchnokamianskom a Spirne v Doneckej oblasti, informoval generálny štáb.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymor Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu