Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pápež František prirovnal vojnu na Ukrajine ku genocíde za čias Stalina!

(Zdroj: SITA/AP Photo/John Locher)

VATIKÁN - Pápež František prirovnal vojnu na Ukrajine ku genocíde, pri ktorej za sovietskeho vodcu Josifa Stalina v 30. rokoch minulého storočia zahynuli milióny Ukrajincov.

V súvislosti s ich utrpením dnes tiež vo Vatikáne podľa agentúry Reuters hovoril o mučeníctve. Hlava katolíckej cirkvi sa k vojne na Ukrajine vyjadrila na záver generálnej audiencie, ktorej sa na Námestí svätého Petra zúčastnili tisíce ľudí. Ukrajinci podľa pápeža sú podľa neho "mučeníci“. Vojnu potom prirovnal ku genocíde z 30. rokov.

„Na túto sobotu pripadá výročie hroznej genocídy hladomorom, v rokoch 1932 až 1933, ktoré bolo umelo vyvolané Stalinom. Nechajte nás pomodliť sa za obete genocídy a nechajte nás pomodliť sa za toľko Ukrajincov, detí, žien a starších, ktorí dnes trpia mučeníckou agresiou“, povedal pápež.

Slávnostné odhalenie kríža na Luníku IX pri príležitosti prvého výročia návštevy pápeža Františka (Zdroj: TASR/František Iván)

Pri hladomore, na Ukrajine známom ako holodomor zahynulo za vlády sovietskeho diktátora v rokoch 1932 až 1933 podľa odhadov historikov 3,5 až šesť miliónov Ukrajincov. Katastrofu vyvolala predovšetkým tvrdá politika komunistického režimu a zabavovanie obilia a dobytka miestnym obyvateľom. Niektoré krajiny sveta, rovnako ako časť historikov, hladomor považuje za úmyselne vyvolanú genocídu.

Na začiatku ruskej invázie bol pápež kritizovaný za nejednoznačný postoj, keď vyzval k zastaveniu bojov na oboch stranách konfliktu. Minulý mesiac už ale prosil o zastavenie „špirály násilia a smrti“ a obrátil sa priamo na ruského prezidenta Putina.

Viac o téme: PápežVojnaGenocídaRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu