Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VOJNA na Ukrajine Deň dvestošesťdesiaty deviaty (19. november 2022)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (8)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Ukrainian Presidential Press Office via AP)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok odmietol myšlienku "krátkodobého prímeria" s Ruskom s tým, že by to situáciu len zhoršilo. Správu sme prevzali z agentúry AFP.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Vojna na Ukrajine - deň č. 268 

Vojna na Ukrajine - deň č. 268 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:18 Začína sa evakuácia z nedávno oslobodených osád na juhu Ukrajiny. Podpredsedníčka vlády Iryna Vereščuk 19. novembra uviedla, že Ukrajina začína dobrovoľnú evakuáciu z nedávno oslobodených území v Chersonskej a Mykolajivskej oblasti.

20:50 Estónsko poskytne Ukrajine 27 autobusov a 13 elektrických generátorov. Estónsko posiela autobusy, aby pomohlo Ukrajine „obnoviť jej dopravné služby“, ako aj elektrické generátory, aby „pomohli školám a detským inštitúciám“, informovalo estónske médium ERR.

20:49 DTEK tvrdí, že jeho šéf nevyzval Ukrajincov, aby opustili krajinu počas zimy. Podľa vyhlásenia počas rozhovoru pre BBC generálny riaditeľ spoločnosti Maksym Tymčenko nevyzval Ukrajincov, aby odišli, aby ušetrili energiu, ale povedal, že neexistuje žiadna „núdzová situácia, ktorá by si vyžadovala útek“.

19:53 V okupovaných osadách Krasne a Simeikyne v Luhanskej oblasti ruské jednotky obsadzujú „opustené domy a násilne vyháňajú civilné obyvateľstvo z ich domovov“, informoval generálny štáb.

19:51 Prvý vlak od začiatku ruskej invázie dorazil v sobotu po 11-hodinovej ceste z ukrajinskej metropoly Kyjev do mesta Cherson. Ide o významný krok k obnoveniu spojenia medzi Kyjevom a týmto dôležitým mestom nachádzajúcim sa na juhu Ukrajiny, uvádza denník The New York Times.

18:55 Ukrajina sa pripravuje na evakuáciu obyvateľstva z oslobodeného Chersonu - šéfka ministerstva pre reintegráciu dočasne okupovaných území Ukrajiny Iryna Vereshchuk Hovoríme o najzraniteľnejších kategóriách občanov, ktorí sa nedokážu postarať sami o seba.

18:53 Ruské sily zaútočili na Kramatorsk v Doneckej oblasti. Ruské jednotky zasiahli obytnú štvrť v meste a poškodili 14 domov, uviedol guvernér Pavlo Kyrylenko. Podľa predbežných informácií nedošlo k žiadnym obetiam. Na mieste pracujú záchranári a polícia, dodal.

18:51 Maksym Tymčenko, generálny riaditeľ najväčšej ukrajinskej energetickej spoločnosti DTEK, uviedol, že Ukrajinci by mali zvážiť alternatívne miesto na zimu uprostred ruských útokov na ukrajinskú energetickú infraštruktúru.

18:49 Rusko zaútočilo na humanitárne distribučné miesto v Chersonskej oblasti. Zástupca vedúceho prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenková 19. novembra informoval, že ruské sily strieľali na humanitárne distribučné miesto a rozdávali chlieb v Bilozerka v Chersonskej oblasti, pričom zranili päť ľudí.

18:13 Moskva oficiálne nekontaktovala Kyjev ohľadom mierových rokovaní, ale aby sa rozhovory mohli uskutočniť, Rusko by muselo úplne stiahnuť svoje sily. V sobotu to počas videokonferencie na Medzinárodnom bezpečnostnom fóre v kanadskom Halifaxe povedal Andrij Jermak, šéf prezidentskej kancelárie Volodymyra Zelenského. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

17:55 Existujú správy o výbuchoch v Chersone.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu