Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Lídri EÚ sa dohodli na rozpočte na rok 2023: Zohľadňuje dosahy pandémie a vojny na Ukrajine

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Vyjednávači Európskeho parlamentu (EP), Rady EÚ a Európskej komisie sa v pondelok pred polnocou dohodli o rozpočte Európskej únie na rok 2023, vyplýva z vyhlásenia českého predsedníctva EÚ na sociálnej sieti Twitter. Informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry APA.

V nadchádzajúcom roku chce EÚ minúť viac finančných prostriedkov na energetickú transformáciu i vysporiadanie sa s dôsledkami vojny na Ukrajine. Krátko pred pondelkovou polnocou sa dospelo k dohode, že sa na rok 2023 dajú naplánovať záväzky vo výške približne 186 miliárd eur, oznámil námestník českého ministra financií Jiří Georgiev.

Štátny tajomník rakúskeho ministerstva financií Florian Tursky označil dohodu za "solídny výsledok". Pri rokovaniach bolo podľa neho dôležité, že v budúcnosti nedôjde k ďalšiemu nárastu byrokracie. "Veľký význam má tiež spoločné vyhlásenie inštitúcií EÚ k zaisteniu spoločnej ochrany v oblasti kyberbezpečnosti," citovala ho agentúra AP. V prípade, že by sa lídri EÚ nedohodli do pondelka do polnoci, by musela eurokomisia predložiť nový návrh budúcoročného rozpočtu, pripomína DPA.

Rozpočet EÚ na rok 2023 zohľadňuje dosahy pandémie a vojny na Ukrajine

Vyjednávačom Európskeho parlamentu (EP) sa v rámci rokovaní s Radou EÚ a Európskou komisiou o rozpočte EÚ na rok 2023, podarilo presadiť zdroje, ktoré účinnejšie riešia následky vojny na Ukrajine a proces obnovy po pandémii nového koronavírusu. Uviedol EP v správe pre médiá. Podľa správy EP 94 % rozpočtu EÚ pôjde v prospech občanov, regiónov, miest, poľnohospodárov a podnikov. Budúcoročný rozpočet znamená 186,6 miliardy eur v podobe záväzkov a 168,7 miliardy eur v platbách. Parlament získal na svoje priority 1,048 miliardy eur nad rámec sumy navrhovanej eurokomisiou.

Na Erasmus+ pôjde navyše 120 miliónov eur

V konkrétnych číslach 14,7 miliardy je určených na podporu susedov EÚ, medzinárodného rozvoja a spolupráce, humanitárnu pomoc a krízové ​​situácie vo svete. V tejto "obálke" poslanci pre dôsledky vojny na Ukrajine získali dodatočné financie na viaceré programy. Na Erasmus+ pôjde navyše 120 miliónov eur, aj na podporu mladých utečencov (celkom 3,7 miliardy). Humanitárna pomoc bude zvýšená o 150 miliónov eur (1,8 miliardy), Fond pre azyl, migráciu a integráciu získa ďalších päť miliónov (1,5 miliardy eur), Nástroj na riadenie hraníc a víza získa 10 miliónov eur (956,8 milióna), Nástroj susedstva, rozvoja a medzinárodnej spolupráce pre južné a východné susedstvo EÚ dostane ďalších 280 miliónov (12,3 miliardy) a vojenská mobilita o 58,8 milióna eur viac (295,2 milióna eur).

Viac financií pre zdravie

Europoslancom sa podarilo zvýšiť zdroje pre energetickú nezávislosť EÚ a podporiť občanov a podniky s ich vysokými účtami za energie. Programy s dodatočnou podporou zahŕňajú: výskumný program Horizont Europe (celkom 12,4 miliardy eur), Nástroj na prepájanie Európy financujúci výstavbu transeurópskych dopravných a energetických sietí a aj nových koridorov solidarity (3 miliardy eur) a environmentálny a klimatický akčný program LIFE (755,5 milióna). Poučenie z pandémie znamená viac financií pre zdravie, lepšiu pripravenosť na budúce krízy a sektor kultúry. Poslanci ustrážili 200 miliónov eur, ktoré Rada EÚ škrtla v programe EU4Health a získali ďalších 7,5 milióna eur, keďže pandémia COVID-19 sa ešte neskončila, na EU4Health pôjde celkom 739,3 milióna eur.

Na spoločnú poľnohospodársku politiku je určených 53,6 miliardy eur

Medzi ďalšie priority, za ktoré EP bojoval a získal dodatočnú podporu, patria mechanizmus EÚ v oblasti civilnej ochrany EÚ, program Kreatívna Európa, program Digitálna Európa, program Práva a hodnoty a viac zdrojov dostane aj Európska prokuratúra. EÚ bude mať k dispozícii 62,9 miliardy eur v záväzkoch na podporu oživenia po pandémii posilnením investícií do hospodárskej, sociálnej a územnej súdržnosti. Na spoločnú poľnohospodársku politiku je určených 53,6 miliardy eur a 1,1 miliardy na Európsky fond pre námorníctvo, rybné hospodárstvo a akvakultúru a na posilnenie odolnosti agropotravinárskeho sektora a sektora rybného hospodárstva. Suma 602,8 milióna eur posilní program jednotného trhu na podporu malých a stredných podnikov v Únii a vďaka sume 1,5 miliardy eur Fond spravodlivého prechodu zabezpečí, aby prechod na klimatickú neutralitu fungoval pre všetkých.

Fond pre vnútornú bezpečnosť získa 309,9 milióna eur a Európsky obranný fond 945,7 milióna eur na podporu európskej strategickej autonómie. Ďalších 157 miliónov eur je na posilnenie európskeho obranného priemyslu prostredníctvom zákona o spoločnom obstarávaní. Členské štáty (Rada EÚ) by mali formálne prijať kompromis o rozpočte vo štvrtok (17. 11.) a na budúci týždeň ho budú schvaľovať poslanci na plenárnom zasadnutí EP v Štrasburgu.

Viac o téme: RozpočetDohodaEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu