Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNE Ruského ministra zahraničia po prílete na Bali náhle previezli do nemocnice

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA/AP Photo/Burhan Ozbilici/Russian Foreign Ministry via AP)

NUSA DUA - Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov bol dnes po prílete na summit skupiny veľkých svetových ekonomík G20, ktorý sa koná na indonézskom ostrove Bali, prevezený do nemocnice.

Podľa guvernéra ostrova Bali však išlo len o prehliadku a šéf ruskej diplomacie sa teší dobrému zdraviu. Nepotvrdili sa tak informácie agentúry AP, podľa ktorých bol Sergej Lavrov hospitalizovaný kvôli problémom so srdcom.

AP sa odvolávala na indonézskych činiteľov, ktorí si neželali byť menovaní, a ktorí podľa agentúry potvrdili, že je Sergej Lavrov v nemocnici kvôli zdravotným problémom. Ruské ministerstvo zahraničia správu agentúry AP vzápätí označilo za dezinformáciu. "Toto je pochopiteľne vrchol falšovania," napísala na sociálnu sieť telegram hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

lavrov tlačovka

Ruské ministerstvo zahraničia potom zverejnilo video, na ktorom sa Sergej Lavrov usmieva nad hromadou listín. Sedí pritom pri stolčeku na mieste, ktoré vyzerá ako palmami lemovaná hotelová terasa, oblečený len do modrých kraťasov, modrého trička a obutý do čiernych poltopánok. Na tričku má meno amerického umelca Jeana-Michela Basquiata, ktorý zomrel vo veku 27 rokov na predávkovanie heroínom.

Agentúra TASS dodala, že je minister Lavrov v hoteli. Sám Lavrov správy o tom, že ho previezli do nemocnice, označil za "politickú hru", ktorá nie je nová. "Už desať rokov píšu, že náš prezident ochorel," povedal Lavrov a vyzval západných novinárov, "aby boli poctivejší a písali trochu viac pravdu".

Guvernér indonézskeho ostrova Bali I Wayan Koster potvrdil, že bol ruský minister zahraničia po prílete na Bali prevezený do nemocnice Sanglah na kontrolu. Návšteva bola veľmi krátka a Sergej Lavrov nemocnicu opustil v dobrom zdraví, dodal guvernér. Samotná nemocnica tieto informácie zatiaľ nekomentovala.

Štyria indonézski vládni a zdravotní činitelia agentúre AP oznámili, že bol Lavrov liečený v nemocnici Sanglah v provinčnom hlavnom meste Denpasaru, ktorá je najväčšia na Bali. Dvaja z nich uviedli, že dôvodom boli srdcové problémy, napísala AP.

Indonézia na summit G20 pozvala ruského prezidenta Vladimíra Putina a odmietla toto pozvanie stiahnuť, hoci na to po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vyzývalo množstvo západných krajín. Rusko na poslednú chvíľu oznámilo, že miesto Putina bude krajinu na summite zastupovať minister zahraničia Sergej Lavrov.

Lavrov je najdlhšie slúžiacim ruským ministrom zahraničia od sovietskych čias, keď tento post 28 rokov zastával Andrej Gromyko, známy na Západe pod prezývkou "Pán niet", ktorú si vyslúžil svojim nekompromisným postojom.

Sergej Lavrov vyštudoval prestížny moskovský Štátny inštitút medzinárodných vzťahov; hovorí plynule anglicky, francúzsky a aj sinhálsky, pretože ako sovietsky diplomat slúžil na Srí Lanke. Než sa stal ministrom zahraničia, pôsobil ako stály zástupca Ruska pri OSN.

Na Západe je známy svojimi ironickými poznámkami, najmä na adresu partnerov, ktorých považuje za zle pripravených, napísala agentúra Reuters. Pred ruskou inváziou na Ukrajinu Lavrov opakovane odmietal tvrdenia USA a Veľkej Británie, že sa Putin chystá nariadiť inváziu.

Potom, čo Západ uvalil na Rusko najprísnejšie sankcie v novodobej histórii, Lavrov vyhlásil, že sa Moskva odvráti od Spojených štátov a ich spojencov a namiesto toho rozšíri vzťahy s krajinami v Ázii, Afrike a Latinskej Amerike.

Viac o téme: NemocnicaBaliSergej LavrovG-20
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu