Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

VOJNA na Ukrajine Deň dvestopäťdesiaty deviaty (10. november 2022)

Sean Penn a Volodymyr Zelenskyj
Sean Penn a Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu uviedol, že jeho krajina bude konať v súvislosti so stiahnutím ruských vojsk z mesta Cherson na juhu Ukrajiny "veľmi opatrne". Podľa amerického prezidenta Joea Bidena naznačuje toto stiahnutie vojsk, že Rusko má "skutočný problém". TASR o tom informuje podľa správ agentúry AFP.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 259

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 259 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Dnešný online sa končí

20:00 Ruskej armáde potrvá najmenej týždeň, kým sa stiahne z juhoukrajinského mesta Cherson. Myslí si to ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov. Agentúre Reuters vo štvrtok taktiež povedal, že nadchádzajúce zimné obdobie zrejme spomalí bojové operácie, čo umožní obom stranám preskupiť sily, informuje TASR.

18:36 Nórsko plánuje vyčleniť takmer 144 miliónov dolárov na podporu Ukrajiny. Nórska vláda sa pripravuje prispieť takmer 1,5 miliardou nórskych korún (144 miliónov dolárov) do Britského Medzinárodného fondu pre Ukrajinu, uviedol nórsky minister obrany Bjørn Arild Gram.

17:51 Ukrajinský štátny koncern Ukroboronprom a Agentúra pre medzivládnu obrannú spoluprácu (AMOS), ktorá spadá pod české ministerstvo obrany, podpísali dohodu o vytvorení spoločného obranného klastru. Jej výsledkom bude vznik česko-ukrajinských podnikov, ktoré budú vyrábať vojenský materiál pre ukrajinskú armádu. Vo štvrtok to uviedlo české ministerstvo obrany, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

17:32 Výbuchy sú hlásené v Khersonský. Ľudový zástupca Goncharenko píše, že podľa predbežných informácií útočníci vyhodili do vzduchu mestskú televíznu vežu.

16:34 Ruský prezident Vladimir Putin sa na summite G20 na indonézskom ostrove Bali nezúčastní pre "obavy z pokusu o atentát" zo strany Západu. Vo štvrtok to uviedol bývalý poradca ruského prezidenta Sergej Markov na sociálnej sieti Telegram. TASR správu prevzala z britskej spravodajskej stanice Sky News.

16:25 Spojené kráľovstvo zmrazilo ruské aktíva v hodnote 20,5 miliardy dolárov. Británia zmrazila aktíva vo vlastníctve ruských oligarchov, iných jednotlivcov a subjektov sankcionovaných za rozsiahlu inváziu Moskvy na Ukrajinu, ktoré spolu predstavujú 20,5 miliardy dolárov, napísala vláda Spojeného kráľovstva 10. novembra.

15:30 Predstavitelia Organizácie Spojených národov a Ruska budú v piatok v Ženeve rokovať o dohodách o vývoze obilia a hnojív z Ukrajiny a Ruska cez Čierne more. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. 

14:50 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg čaká na to, ako sa prejaví stiahnutie ruských jednotiek z mesta Cherson na juhu Ukrajiny. Ak sa tento odsun potvrdí, bude to podľa Stoltenberga "ďalšie víťazstvo pre Ukrajinu".

"Uvidíme, ako sa situácia na mieste vyvinie v najbližších dňoch. Je však jasné, že Rusko je pod silným tlakom a ak by sa stiahlo z Chersonu, bolo by to ďalšie víťazstvo Ukrajiny," povedal Stoltenberg vo štvrtok v Ríme po rokovaní s talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Informovala o tom agentúra AFP.

14:30 Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj vo štvrtok vyhlásil, že nateraz nemôže potvrdiť, ani vyvrátiť informáciu o oznámenom začiatku sťahovania ruských jednotiek z Chersonu. 

14:23 Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg čaká na to, ako sa prejaví stiahnutie ruských jednotiek z mesta Cherson na juhu Ukrajiny. Ak sa tento odsun potvrdí, bude to podľa Stoltenberga "ďalšie víťazstvo pre Ukrajinu".  "Uvidíme, ako sa situácia na mieste vyvinie v najbližších dňoch. Je však jasné, že Rusko je pod silným tlakom a ak by sa stiahlo z Chersonu, bolo by to ďalšie víťazstvo Ukrajiny," povedal Stoltenberg vo štvrtok v Ríme po rokovaní s talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou. Informovala o tom agentúra AFP.

13:36 Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že sa jeho vojaci pripravujú na stiahnutie z časti okupovanej ukrajinskej Chersonskej oblasti. Tento krok je pre Moskvu potupný, ale zároveň, vzhľadom na situáciu v posledných týždňoch – neprekvapivý, píše v analýze server CNN.

12:46 Európsky parlament (EP) vo štvrtok odobril dohody medzi EÚ, Ukrajinou a Moldavskom o uľahčení cezhraničnej prepravy tovarov. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli. Dve nové dohody EÚ v oblasti cestnej dopravy sú súčasťou reakcie eurobloku na obmedzenia v dopravných sektoroch Ukrajiny a Moldavska, spôsobené ruskou inváziou na Ukrajinu.

12:30 Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok deklarovalo, že ruské jednotky začali ustupovať z ukrajinského mesta Cherson. Podľa ruského ministerstva ide o "manéver", uviedla britská stanica BBC. Podľa agentúry AFP sa odsun ruských vojakov začal deň po oznámení, že ruské jednotky sa stiahnu z pravého brehu rieky Dneper.

11:45 Ukrajinské jednotky vo štvrtok vytlačili ruskú armádu z mesta Snihurivka v Mykolajivskej oblasti na juhu Ukrajiny a opäť nad ním získali kontrolu. Podľa britskej stanice BBC o tom generálny štáb ukrajinskej armády informoval na svojom kanáli na platforme Telegram. Toto oznámenie sprevádzalo zverejnenie záberov, na ktorých vidno, že v meste je vztýčená ukrajinská vlajka.

10:59 Japonská automobilka Mazda vo štvrtok oznámila, že odchádza zo spoločného podniku s firmou Sollers v Rusku pre vojnu na Ukrajine, keďže začiatkom tohto roka ukončila svoje aktivity v krajine. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

10:14 Spojené štáty sa rozhodli, že Ukrajine neposkytnú moderné útočné bezpilotné lietadlá Grey Eagle MQ-1C, hoci ich o to opakovane žiadali Kyjev aj časť členov amerického Kongresu. Informoval o tom v noci na štvrtok denník Wall Street Journal (WSJ).

9:10 Spojené štáty Ukrajine nedodajú vyspelé útočné bezpilotné lietadlá Gray Eagle, o ktoré Kyjev žiadal už niekoľko mesiacov. Pentagon žiadosť odmietol na základe obáv, že dodanie dronov typu Gray Eagle MQ-1C by mohlo ešte vyostriť konflikt na Ukrajine a zároveň signalizovať Moskve, že USA Kyjevu dodávajú zbrane, ktoré mieria aj na pozície vo vnútri Ruska. S odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov o tom informoval denník The Wall Street Journal.

8:02 Ruská armáda podnikla na Ukrajinu za posledných 24 hodín 11 raketových a 22 ďalších leteckých útokov, uviedol vo svojom vyhlásení ukrajinský generálny štáb. Na ukrajinské územie útočila aj zo salvových raketometov. Okupačné jednotky sa podľa Kyjeva snažia udržať dočasne dobyté územia av určitých oblastiach sa sústredia na obmedzenie operácií ukrajinskej armády. Inde, napríklad v okolí Bachmutu a Avdijivky na východe Doneckej oblasti, pokračujú aj naďalej v útočných akciách.

7:56 Ľudskoprávna organizácia Amnesty International tvrdí, že Rusko sa pravdepodobne dopustilo zločinov proti ľudskosti, keď násilne presúvalo ukrajinských civilistov z okupovaných oblastí krajiny do iných regiónov, a to do oblastí kontrolovaných Ruskom alebo do Ruska.

7:21 Ruské úrady nútene presúvali a deportovali ukrajinských civilistov na ruské alebo Ruskom kontrolované územie. V dnes zverejnenej správe to uvádza ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI), podľa ktorej sa konanie Ruska v podstate rovná vojnovému zločinu a pravdepodobne aj zločinu proti ľudskosti. Nútené presuny sa podľa AI týkali aj detí, starších osôb alebo ľudí s postihnutím a civilisti pri nich čelili zlému zaobchádzaniu av niektorých prípadoch aj mučeniu.

6:24 Viac ako 100-tisíc príslušníkov ruskej armády zomrelo alebo bolo ranených vo vojne na Ukrajine, odhaduje najvyššie postavený americký generál Mark Milley. Straty na strane Ukrajiny, ktorá už od februára vzdoruje ruskému napadnutiu, sú pravdepodobne zhruba rovnako početné, uviedol Milley podľa agentúry Reuters. Moskva priznáva iba výrazne nižšie straty. Ukrajinská armáda tvrdí, že Rusko prišlo zhruba o 78-tisíc ľudí. Vyhlásenie strán konfliktu však nejde overiť.

6:10 Ruský prezident Vladimir Putin sa nezúčastní na summite lídrov skupiny G20, ktorý sa budúci týždeň uskutoční na indonézskom ostrove Bali. Vo štvrtok to pre agentúru AFP uviedla predstaviteľka ruského veľvyslanectva v Indonézii.

Ukrajina bude po stiahnutí ruských vojsk z Chersonu opatrná, tvrdí Zelenskyj

"Nepriateľ nerozdáva dary, nepreukazuje gestá dobrej vôle... Preto sa pohybujeme veľmi opatrne, bez emócií, bez zbytočných rizík a v záujme oslobodenia celej našej zeme a čo možno najmenších strát," uviedol Zelenskyj.

Šéf Bieleho domu označil stiahnutie ruských vojsk z Chersonu za "dôkaz" že Rusko a jeho armáda majú "skutočné problémy". Povedal to počas svojho príhovoru k voľbám do amerického Kongresu. Ruský minister obrany Sergej Šojgu v stredu nariadil ruskej armáde, aby sa stiahla z Chersonu na západnom brehu rieky Dneper, kde v súčasnosti útočia ukrajinské sily. Cherson Rusi obsadili krátko po začiatku invázie na Ukrajinu 24. februára.

Viac o téme: BojeVladimir PutinRusko. Ruská federáciaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu