Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VOJNA na Ukrajine Deň dvestošesťdesiaty tretí (13. november 2022)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Natacha Pisarenko)

KYJEV - Ruské sily zničili pred svojím útekom z Chersonu všetku kritickú infraštruktúru, uviedol dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Konkrétne spomenul komunikačné siete, dodávky vody, tepla a elektriny. "Všetko však obnovíme, verte mi," dodal vo svojom pravidelnom večernom videoprejave

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 261

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 261 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:55 Dojímavé video zo stretnutia otca a syna v oslobodenom Chersone.

21:33 Ukrajinský dobrovoľník navštívil svoju starú mamu po deokupácii Chersonu. Olexander Savich svoju babičku nevidel od začiatku vojny. Teraz má takúto príležitosť. Radosť z tohto stretnutia je jasne viditeľná na videu.

20:40 Ukrajina oslobodila dedinu Makiivka v Luhanskej oblasti. Regionálna vojenská správa informovala, že osada, ktorá sa nachádza neďaleko Lymanu v Doneckej oblasti, je teraz pod kontrolou Ukrajiny. Makiivka leží 160 kilometrov západne od Luhanska okupovaného Ruskom.

20:05 Fotografie mosta Antonovsky v regióne Cherson.

19:22 Americká ministerka financií Janet Yellenová uviedla, že niektoré sankcie voči Rusku môžu zostať v platnosti aj po možnej mierovej dohode s Ukrajinou. Informoval o tom v nedeľu denník The Wall Street Journal, ktorý vo svojej správe citovala agentúra Reuters. Yellenová povedala, že akákoľvek prípadná mierová dohoda by zahŕňala revíziu sankcií, ktoré Spojené štáty a ich spojenci uvalili na ruskú ekonomiku.

19:05 Ruská vlajka zmizla zo stožiaru v okupovanom Melitopole v Záporožskej oblasti. Okupanti ubezpečujú, že je všetko v poriadku a prebiehajú bežné práce.

18:52 Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov pricestoval v nedeľu na indonézsky ostrov Bali, kde bude na summite skupiny najväčších ekonomík sveta (G20) v utorok a stredu zastupovať ruského prezidenta Vladimira Putina. Na svojom webe o tom informoval britský denník The Guardian, na ktorý sa vo svojej správe odvoláva agentúra TASR.

17:12 Kambodža a Japonsko sú ďalšími štátmi, ktoré pomôžu Ukrajine pri odmínovaní jej územia, informovala v nedeľu britská stanica BBC. Spresnila, že Kambodža v koordinácii s japonskými úradmi vyšle do Poľska špecialistov na odmínovanie, ktorí následne vyškolia ukrajinských pyrotechnikov v ďalších zručnostiach.

17:10 Zajtra sa uskutoční odmínovanie v centre Chersonu, uviedol šéf regionálnej vojenskej správy Januševič.

16:48 Niektoré sankcie proti Rusku môžu zostať v platnosti aj po dosiahnutí mierovej dohody s Ukrajinou, uviedla americká ministerka financií Janet Yellenová. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

16:20 Rusi vyťažili v Chersone „takmer všetko“. Guvernér Chersonskej oblasti Yaroslav Januševič 14. novembra požiadal ľudí, aby sa vyhli zhromažďovaniu v centrálnej časti oslobodeného Chersonu, pretože ho musia najskôr odmínovať sapéri.

15:50 Ukrajinská vlajka sa údajne vztýčila nad Antonivským mostom neďaleko Chersonu.

14:47 Vitalij Kim povedal, že na oslobodenej Snihuriwke už začala fungovať mobilná komunikácia. Pred pár dňami našli na policajnej stanici v Snihuriwke mučiareň.

13:44 Ukrajinské železnice spustili v nedeľu na počesť oslobodenia mesta Cherson na juhu krajiny predaj symbolických cestovných lístkov do viacerých miest, ktoré sú naďalej pod kontrolou ruských síl. Toto gesto má predstavovať symbol viery v ozbrojené sily Ukrajiny a nádej v oslobodenie spod okupácie. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

13:33 Guvernér Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim uviedol, že obnova vojnou poznačeného regiónu sa začala teraz, keď sa výrazne znížilo nebezpečenstvo raketových útokov.

13:30 Premér Ruska Michail Vladimirovič Mišustin podpísal príkaz, podľa ktorého budú od 1. decembra zverejňované osobné údaje osôb uznaných za „zahraničných agentov“. Adresy bydliska a celé mená osôb budú verejne dostupné na webovej stránke ministerstva Spravodlivosť.

12:35 Vojaci ozbrojených síl Ukrajiny vyvesili ukrajinskú vlajku na zničenom Antonovskom cestnom moste neďaleko Chersonu.

12:33 Ozbrojené sily Ukrajiny ukázali, ako vstúpili do Chersonu.

12:31 Putin sa vyhráža, že ľuďom, ktorí získali ruské občianstvo, odoberie pasy. Vladimir Putin navrhol pozmeňujúce a doplňujúce návrhy k návrhu zákona, ktoré by Moskve umožnili odobrať pasy občanom, ktorí nie sú narodení, a ktorí získali ruské občianstvo, ak by kritizovali vojnu na Ukrajine.

11:47 Mestská pevnosť Bakhmut, v Doneckej oblasti, ktorá blokuje cestu armáde ruských útočníkov.

11:46 Do ruských škôl sa od septembra budúceho roka vráti povinný prípravný vojenský výcvik známy zo sovietskych čias, ktorý bol ukončený v roku 1993. V nedeľnej správe o situácii na Ukrajine zverejnenej na Twitteri to uviedol britský rezort obrany, ktorý sa odvoláva na stredajšie oznámenie ruského ministra školstva Sergeja Kravcova. TASR informuje na základe správy prevzatej z agentúry DPA a denníka The Guardian.

11:05 Boje zabili 2 civilistov, 1 zranil v Doneckej oblasti za posledný deň. Okrem toho boli v jednej z oslobodených osád v juhozápadnej časti regiónu objavené dve telá civilistov. Boli zabití počas ruskej okupácie.

10:15 V Černomorsku, v regióne Odesea horí nefunkčné rekreačné stredisko.

 
Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu