Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VOJNA na Ukrajine Deň dvestopäťdesiaty piaty (6. november 2022)

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Aleksandr Shulman)

KYJEV/MOSKVA - Vláda amerického prezidenta Joea Bidena súkromne nabáda predstaviteľov Ukrajiny, aby dali najavo ochotu rokovať s Ruskom a upustili od verejného odmietania mierových rozhovorov, ak bude ruský prezident Vladimir Putin pri moci. Uviedol to list The Washigton Post s odvolaním sa na nemenované osoby oboznámené s týmito rozhovormi. Podľa zdrojov nie je cieľom požiadaviek amerických úradníkov dotlačiť Ukrajinu k rokovaciemu stolu, ale je vypočítavou snahou zabezpečiť, aby si Kyjev udržal podporu ďalších krajín, ktoré čelia obavám voličov z pokračovania vojny niekoľko ďalších rokov. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Vojna na Ukrajine: Takto prebiehajú boje v Luhanskej oblasti

Vojna na Ukrajine: Takto prebiehajú boje v Luhanskej oblasti (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Dnešný online sa končí.

21:50 Ukrajinské sily dnes ostreľovali z raketometov HIMARS Kachovskú vodnú elektráreň na juhu Ukrajiny a zasiahli stavidlo priehrady, tvrdia ruské tlačové agentúry. Odkazujú na vyjadrenie nemenovaného predstaviteľa záchranných zložiek v Chersonskej oblasti, ktorú z veľkej časti ovládli ruské vojská pri invázii na Ukrajinu. Samotné mesto Cherson a ďalšie obce sú podľa Ruskom dosadené správy bez dodávok vody a elektriny. Podľa generálneho štábu ukrajinskej armády bola v Kachovciach zničená budova, v ktorej bolo vyše 200 ruských vojakov.

21:44 Volodymyr Zelenskyj vo svojom večernom prejave povedal, že za následky vojny by mal byť zodpovedný aj Irán , ktorý dodáva Rusku zbrane. Zelenskyj poznamenal, že „ak by agresorovi neexistovali žiadne iránske dodávky zbraní, boli by sme teraz bližšie k mieru“.

20:40 Telegramové kanály zverejňujú večer video z Chersonu , v ktorom sa dnes po výbuchu elektrického vedenia stratilo svetlo.

19:48 Rusi hromadne ničia súkromné ​​lode v okupovanej Chersonskej oblasti. Ruskí vojaci tiež kradnú motory a ďalší majetok z lodí kotviacich na brehoch Dnepra, informoval ukrajinský generálny štáb.

18:48 Pri ostreľovaní Sumskej oblasti Ruskom zahynula jedna osoba. Ruské sily ostreľovali 6. novembra Vorožbu 72-krát, pričom podľa guvernéra Sumskej oblasti Dmytra Živyckého zabili 62-ročnú ženu a ďalšiu zranili. Rusko zasiahlo obytné budovy a poškodilo tri domy.

18:01 Dodávky elektrickej energie a vody v Ruskom okupovanom ukrajinskom meste Cherson a okolitých oblastiach boli po leteckom útoku prerušené. Oznámili to v nedeľu miestne úrady. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "V Chersone a viacerých ďalších častiach tejto oblasti dočasne nie je elektrina či dodávky vody," uviedli Moskvou dosadené úrady na sociálnej sieti Telegram. Výpadok bol podľa úradov spôsobený útokom "organizovanom ukrajinskou stranou", počas ktorého boli poškodené tri stĺpy elektrického vedenia. Špecialisti sa podľa úradov usilujú problém vyriešiť.

17:35 Ruské sily deportujú obyvateľov šiestich osád v okupovaných častiach Chersonskej oblasti. Rusi začali násilne „evakuovať“ obyvateľov Hola Prystan, Oleshky, Kachovka, Hornostaivka, Velyka Lepetykha a Verkhnii Rohachyk, podľa Národného centra odporu.

16:47 Vo vchode do obytnej budovy v Chersonskej oblasti došlo k výbuchu, podľa ruských propagandistov bol zranený jeden človek. Čakanie na správy o pokuse o atentát na nejakého Gauleitera.

16:01 Rusko od 24. februára poškodilo viac ako 1 000 nemocníc. Ruské sily poškodili 1 100 zdravotníckych zariadení a zničili 144 z nich v priebehu deväťmesačnej rozsiahlej invázie, informovalo ministerstvo zdravotníctva.

15:40 Európska komisia (EK) počas najbližšieho týždňa navrhne balík finančnej podpory pre Ukrajinu na rok 2023. TASR o tom informuje na základe nedeľňajšieho oznámenia predsedníčky EK Ursuly von der Leyenovej na sociálnej sieti. Von der Leyenová v nedeľu telefonovala s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenskym. Hlavnou témou rozhovoru bolo zabezpečenie finančnej pomoci pre Ukrajinu na najbližšie mesiace, uviedla EK vo vyhlásení.

14:33 Výbuch ohlásili na ropnom termináli v ruskom regióne Belgorod. Guvernér ruskej oblasti Belgorod Vjačeslav Gladkov uviedol, že ropný terminál v ruskej dedine Golovchino je pod paľbou. Časť z neho horí, informoval Gladkov v Telegrame 6. novembra.

13:23 Ukrajinská metropola Kyjev čelí možným výpadkom elektriny, vody a kúrenia pre pokračujúce ruské útoky na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. V sobotu večer na to upozornil starosta Kyjeva Vitalij Kličko v ukrajinskej štátnej televízii. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Viac o téme: Rokovanie RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu