Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VOJNA na Ukrajine Deň dvestošesťdesiaty ôsmy (18. november 2022)

Na snímke činžiak zničený v dôsledku ostreľovania ruskej armády v meste Bachmut Zobraziť galériu (3)
Na snímke činžiak zničený v dôsledku ostreľovania ruskej armády v meste Bachmut (Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Viac než desať miliónov Ukrajincov zostalo vo štvrtok bez dodávok elektrickej energie v dôsledku ďalšej masívnej vlny ruských útokov na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. Oznámil to vo štvrtok večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, informuje agentúra AFP.

Naživo z Ukrajiny 

VIDEO Vojna na Ukrajine trvá už 267 dní

Vojna na Ukrajine trvá už 267 dní (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:44 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v súvislosti s tohtotýždňovými intenzívnymi raketovými útokmi Ruska na Ukrajinu vyzval Európu na uvalenie ďalších sankcií na Moskvu. TASR správu prevzala z agentúry DPA. "Treba zaviesť ďalší európsky balík sankcií," povedal Zelenskyj v piatok vo videoposolstve írskym vysokoškolským študentom.

21:02 Jedine ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj môže rozhodnúť o začatí mierových rokovaní s Ruskom, vyhlásil v piatok Biely dom. Odmietol tým tvrdenia, podľa ktorých Spojené štáty tlačia na Kyjev, aby s Moskvou rokoval, informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry AFP.

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (3)
Volodymyr Zelenskyj  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

21:00 Dodávky elektrickej energie na Ukrajine v priebehu piatka takmer plne obnovili. Po štvrtkových ruských raketových útokoch bolo bez prúdu viac než desať miliónov odberných miest, uviedol riaditeľ Výskumného energetického centra Olexandr Charčenko. Informuje o tom TASR na základe správy televízie CNN.

20:31 Vyšetrovatelia, ktorí sa venujú prípadu utorkového dopadu rakety na územie Poľska, odcestujú aj na Ukrajinu, ak to bude potrebné, uviedol v piatok poľský premiér Mateusz Morawiecki. TASR správu prevzala z agentúry PAP.

20:12 Ruské jednotky premiestňujú niektoré jednotky z Chersonu do Luhanskej oblasti. Vojaci sa presunuli do mesta Novoaidar v Luhanskej oblasti, informoval ukrajinský generálny štáb 18. novembra.

20:10 Ukrajinské ozbrojené sily vstúpili do mesta Cherson 11. novembra po ústupe Ruska na východný breh rieky Dnepro. Stiahnutie Ruska z mesta znamenalo potupnú porážku, keďže Cherson bol jeho najväčším ziskom od začiatku totálnej invázie 24. februára.

20:04 Bývalý ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Andrij Meľnyk bol vymenovaný za námestníka ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu. Vláda v Kyjeve o tom rozhodla v piatok, informovali ukrajinské médiá s odvolaním sa na vládneho zástupcu v parlamente Tarasa Meľnyčuka. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

19:25 Kyjevská radnica v piatok varovala, že v meste možno dôjde k úplnému vypnutiu elektrickej energie. Najnovšie ruské raketové útoky znefunkčnili takmer polovicu energetického systému Ukrajiny, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

19:23 V dôsledku pretrvávajúcej vojny na Ukrajine plánuje samospráva ruskej metropoly Moskva nadchádzajúce silvestrovské oslavy zorganizovať v skromnejšom duchu než po uplynulé roky, informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry DPA.

18:45 Ukrajina bude vyrábať vojenskú techniku ​​a ťažké zbrane s minimálne šiestimi krajinami NATO Medzi krajinami, s ktorými sú uzatvorené dohody, sú Poľsko, Česká republika, Francúzsko, Dánsko a niekoľko ďalších, o práci, o ktorej sa nepredpokladá zverejnenie údajov.

18:43 Takmer 30 % územia Ukrajiny je zamínovaných. "Rozloha a objemy ťažby na území Ukrajiny sa v porovnaní s predvojnovým obdobím desaťnásobne zvýšili," povedal Serhii Kruk, ktorý vedie ukrajinskú štátnu pohotovostnú službu.

18:41 V dôsledku pretrvávajúcej vojny na Ukrajine plánuje samospráva ruskej metropoly Moskva nadchádzajúce silvestrovské oslavy zorganizovať v skromnejšom duchu než po uplynulé roky, informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry DPA.

Viac o téme: ElektrinaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu